Fiat Ducato X250 3.0 Wiper Relay

Discussion in 'Tech/Mech General' started by dpsuk999, Jun 17, 2015.

  1. dpsuk999

    dpsuk999 Funster

    Joined:
    Jun 6, 2012
    Messages:
    393
    Location:
    Leeds
    Ratings:
    +458
    On our travels through Croatia and I seem to have a problem with my wipers. The intermittent does not work, I can't hear the relay clicking on and off, it just continues to wipe and then when I turn them off they seem to 'park' half way up the windscreen or at different places and not at the bottom.

    I think it's the relay which may have gone as I've cleaned the contacts on the wiper motor connector.

    Does anyone happen to know where the relay is located for the wipers? It's either the fuse box at the drivers side or in the engine compartment but I can't identify which is the relay for the wipers.

    Cheers, David.
     
  2. Mel

    Mel Funster

    Joined:
    Oct 6, 2012
    Messages:
    2,307
    Location:
    De Haan Belgium
    Ratings:
    +3,269
    I cant help with where it is.
    But if you can hear it can't you feel the relays till you find the one that clicks.

    But I'm sure someone will know which it is before too long.

    Mel
     
  3. Techno

    Techno Funster Life Member

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Messages:
    14,392
    Location:
    Leeds the one up North
    Ratings:
    +18,882
    A good chance that it's a motor unit fault
     
  4. dpsuk999

    dpsuk999 Funster

    Joined:
    Jun 6, 2012
    Messages:
    393
    Location:
    Leeds
    Ratings:
    +458
    I can't hear any relay clicking when on intermittent which made me think it could be the relay. When I choose intermittent it just wipes at the normal speed and all the other wiper functions work (fast speed etc) ok, apart from parking at different angles.
     
  5. dpsuk999

    dpsuk999 Funster

    Joined:
    Jun 6, 2012
    Messages:
    393
    Location:
    Leeds
    Ratings:
    +458
    Anyway of testing it? The motor functions perfectly ok apart from intermittent which is controlled by a relay so I wouldn't have thought it was the motor but any tests I can do?
     
  6. DP_JAY

    DP_JAY Funster Life Member

    Joined:
    Mar 17, 2010
    Messages:
    1,837
    Location:
    Cark, Cumbria
    Ratings:
    +1,124
    I know someone who had the same fault on a Peugeot
    They were told "there is no relay, the wipers are controls by the BSI(computer) & it would cost £1000 for a new one"
     
  7. Gizmouk

    Gizmouk Funster

    Joined:
    Nov 6, 2013
    Messages:
    1,086
    Location:
    Essex
    Ratings:
    +2,497
    Sounds more likely to be a microswitch that tells the motor when to stop when at the natural park position. I'd guess it's either somewhere in the motor or wiper assembly
     
  8. Gizmouk

    Gizmouk Funster

    Joined:
    Nov 6, 2013
    Messages:
    1,086
    Location:
    Essex
    Ratings:
    +2,497
    I sincerely hope he took it to a real mechanic for a second opinion :mad:
     
  9. DP_JAY

    DP_JAY Funster Life Member

    Joined:
    Mar 17, 2010
    Messages:
    1,837
    Location:
    Cark, Cumbria
    Ratings:
    +1,124
    Yes & it was confirmed so it was sold
    Try googling BSI wiper fault?
     
    Last edited: Jun 17, 2015
  10. Techno

    Techno Funster Life Member

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Messages:
    14,392
    Location:
    Leeds the one up North
    Ratings:
    +18,882
    Mine is working fine and no relay noises
     
  11. dpsuk999

    dpsuk999 Funster

    Joined:
    Jun 6, 2012
    Messages:
    393
    Location:
    Leeds
    Ratings:
    +458
    Hi Andy, thanks for confirming no relay noise when working on intermittent so I'll continue searching, I've read maybe disconnecting the battery for 5 mins may reset it
     
  12. dpsuk999

    dpsuk999 Funster

    Joined:
    Jun 6, 2012
    Messages:
    393
    Location:
    Leeds
    Ratings:
    +458
    Just been having a look and looks like I can remove the motor quite easy, although even when I push the stalk down 1 for intermittent the wiper works as if I've chosen normal speed and if I turn the stalk to increase the intermittent gap it does nothing so could point to an electrical problem
     
  13. dpsuk999

    dpsuk999 Funster

    Joined:
    Jun 6, 2012
    Messages:
    393
    Location:
    Leeds
    Ratings:
    +458
    Well I finally got around to removing the wiper assembly to inspect the motor. It was quite simple to remove, first remove the wipers from their spline then undo the outer nut holding the wiper assembly to the body just below the windscreen. Then remove 2 bolts which held the whole wiper assembly, unplug the connector and after a bit of jiggling I got the assembly out:
    image.jpg
     
    • Like it Like it x 1
  14. dpsuk999

    dpsuk999 Funster

    Joined:
    Jun 6, 2012
    Messages:
    393
    Location:
    Leeds
    Ratings:
    +458
    I then removed the 6 screws which held the front plate of the motor on and removed the plate. It was obvious from what I saw that what was causing the intermittent not to work and the wipers parking at different places was the middle connector had somehow detached from the solder connector:
    image.jpg

    After cleaning them up:

    image.jpg

    So I removed the contact from the block, filed it to remove any old solder:

    image.jpg
    And re soldered it:

    image.jpg

    All put back together again and working perfectly now.
    image.jpg

    Hope this helps any fellow funster who finds their wipers don't work as they should. Apparently it's a common problem with them.

    Dave.
     
    • Like it Like it x 9
  15. tonyidle

    tonyidle Funster

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    4,137
    Location:
    Kendal, Cumbria
    Ratings:
    +5,496
    The giveaway is not parking + no intermittent. Both rely on the parking switch in the motor as you found.
     
    • Like it Like it x 1
  16. Techno

    Techno Funster Life Member

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Messages:
    14,392
    Location:
    Leeds the one up North
    Ratings:
    +18,882
    Thanks for that David (y)
     
  17. ivan pitten

    ivan pitten

    Joined:
    Jul 8, 2015
    Messages:
    1
    Location:
    bridgend midglamorgan
    Ratings:
    +0
    can anyone help me my main batterry goes flat even when hooked up to the mains battery 2 is ok it is a new 125 amp battery and how can i test the charger in the van to see if that charger is working right the altenater is good when running they all kick out 13 amps plus so its not that
     

    Attached Files:

  18. Moodybrook

    Moodybrook Funster

    Joined:
    Jul 7, 2013
    Messages:
    802
    Location:
    Wet and cold place outside of M25
    Ratings:
    +698
    I can't help butI would suggest you start a new thread about your problem then more people will see it. Some clever guys will be along to help you (y)
     
  19. Valkman

    Valkman Funster

    Joined:
    Apr 11, 2013
    Messages:
    56
    Location:
    United Kingdom
    Ratings:
    +38
    Thanks DAVE. That's brilliant! Will have a look as soon as I can.
     
Loading...

Share This Page