Hymer elektroblock problems

Discussion in 'Motorhome Chat' started by PaulaT, Oct 12, 2016.

  1. PaulaT

    PaulaT Read Only Funster

    Joined:
    Oct 12, 2016
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Location:
    York
    Can anyone help? I blew a 10amp fuse on the circuit for the lights, extractor fan on my S820, I,ve replaced the fuse but now nothing is working on the 12v all I have is the sockets through 230v can anyone help, I've tried unplugging for a while and I've taken out the big 50amp fuse next to the leisure battery and put it back in but the elektroblock is not resetting itself. At my wits end!! Paula
     
  2. hilldweller

    hilldweller Funster Life Member

    Joined:
    Dec 5, 2008
    Messages:
    26,473
    Likes Received:
    25,161
    Location:
    Macclesfield
    Is there not a 12V on/off switch to press ?
     
  3. PaulaT

    PaulaT Read Only Funster

    Joined:
    Oct 12, 2016
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Location:
    York
    Yes it's a rocker switch to either make or break the 12v, I've tried it but nothing happens.
     
  4. Rob e Lee

    Rob e Lee Funster

    Joined:
    Apr 16, 2012
    Messages:
    432
    Likes Received:
    510
    Location:
    Surrey
    Its worth trying bridging connections on rocker switch - could have burnt out when fuse blew.

    Rob
     
  5. hilldweller

    hilldweller Funster Life Member

    Joined:
    Dec 5, 2008
    Messages:
    26,473
    Likes Received:
    25,161
    Location:
    Macclesfield
    Then you need to measure battery voltage. At about 11V the electroblok will shut down.
     
  6. PaulaT

    PaulaT Read Only Funster

    Joined:
    Oct 12, 2016
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Location:
    York
    If the elektroblock has shut down what then? This has happened before but reset itself after a while but is not doing now
     
  7. maxsdad

    maxsdad Funster

    Joined:
    Oct 5, 2009
    Messages:
    297
    Likes Received:
    232
    Location:
    anglesey
    If you google A & A Caravans lots of advice on their web site used to be in Conwy North Wales but have recently moved premises.
    The owner Alan is very active on the Out and About web site which is free to join.
     
  8. DavidG58

    DavidG58 Funster

    Joined:
    Feb 24, 2013
    Messages:
    6,296
    Likes Received:
    12,181
    Location:
    Bolsover, Derbyshire
    we have an 800S 2008 vintage and occasionally get a similar issue

    I do very much as you have but also switch of the elektroblok, then remove 50A fuse, give it a count of 10, put fuse back, switch on EB so far it has worked for me about 4 times

    there may be a limit to this fix though and you might have reached it o_O
     
  9. PaulaT

    PaulaT Read Only Funster

    Joined:
    Oct 12, 2016
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Location:
    York
    Thanks, just tried that and still nothing I'll have to maybe get it to an expert, trouble is I am staying in it at the moment!
     
  10. Leftlegger

    Leftlegger Funster

    Joined:
    Sep 29, 2012
    Messages:
    418
    Likes Received:
    400
    Location:
    N.somerset
    Have you switched on the 12v circuit on the DT200 panel?
     
  11. hilldweller

    hilldweller Funster Life Member

    Joined:
    Dec 5, 2008
    Messages:
    26,473
    Likes Received:
    25,161
    Location:
    Macclesfield
    http://www.aandncaravanservices.co.uk/
     
    • Like Like x 1
  12. PaulaT

    PaulaT Read Only Funster

    Joined:
    Oct 12, 2016
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Location:
    York
    I haven't switched anything off so assume the 12v switch is still on the DT200 penel (where will I find this please?)
     
  13. hilldweller

    hilldweller Funster Life Member

    Joined:
    Dec 5, 2008
    Messages:
    26,473
    Likes Received:
    25,161
    Location:
    Macclesfield
    Pulling the fuses will turn off an electroblok. You must press the 12V switch to turn it on again.
     
  14. GWAYGWAY

    GWAYGWAY Funster

    Joined:
    Sep 6, 2014
    Messages:
    1,906
    Likes Received:
    1,402
    Location:
    Dover
    Above the door, the big control panel , is it ON with all the fuses in, and did you find WHAT blew the fuse, a faulty unit somewhere you need to turn off everything and start again one at a time to find the circuit that is faulty..
     
  15. eddyt

    eddyt Read Only Funster

    Joined:
    Oct 10, 2016
    Messages:
    3
    Likes Received:
    2
    Location:
    newcastle on tyne
    hi
    it might have a glass fuse inside the electroblok unit.
     
Loading...

Share This Page