Help!! Status 315.......

Discussion in 'Motorhome Chat' started by Tavsday, Apr 30, 2012.

  1. Tavsday

    Tavsday Read Only Funster

    Joined:
    Apr 20, 2012
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Location:
    Leicestershire
    Hi

    Just upgraded from a traditional vw camper to a motorhome to make things easier with our 3 year old!

    We just went away on our first weekend with the idea of cbeebies being on tap, however our status 315 doesn't really seem to be cutting the mustard. Will a booster do us any good (if so what do you recommend?) or do we need to completely change the arial? We don't really want to fiddle with the roof if poss as we don't want any leaks?!?

    Any help would be much appreciated

    Many thanks :BigGrin:
     
  2. Johns_Cross_Motorhomes

    Johns_Cross_Motorhomes Trader - Motorhome & Accessory Sales

    Joined:
    Jan 5, 2008
    Messages:
    9,246
    Likes Received:
    5,197
    Location:
    East Sussex 01-580-881288
    There should be a booster amplifier already fitted, have you switched it on?

    Peter
     
  3. TheBig1

    TheBig1 Funster Life Member

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    7,209
    Likes Received:
    9,588
    Location:
    Dorset
    There is a digital amplifier available from status that apparently works well
     
  4. bigfoot

    bigfoot Funster

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    3,991
    Likes Received:
    5,044
    Location:
    Wirral
    Have you got the right polarity? Vertical or horizontal. Horizontal,ie the plane of the aerial is flat and usually for main transmitters, Vertical,plane is up and down,is for repeater masts generally the ones we find on sites. Digital was originally fed through repeaters. If you can look around at any buildings and see where they are pointing. Or copy a fellow camper.
     
  5. pappajohn

    pappajohn Funster Life Member

    Joined:
    Aug 26, 2007
    Messages:
    29,455
    Likes Received:
    16,884
    Location:
    YO11 2BD
    the omni directional 315 will never be any good unless you are close to a transmitter.

    cut your losses and bin it for a decent directional one through the roof.

    fitted properly they do not leak.

    i have, in the past, used an normal house aerial on a pole attached to the rear ladder...never failed to give good results.
     
  6. pappajohn

    pappajohn Funster Life Member

    Joined:
    Aug 26, 2007
    Messages:
    29,455
    Likes Received:
    16,884
    Location:
    YO11 2BD
    Yeah right :Laughing:

    I've seen aerials pointing in every possible direction on campsites and show grounds. :Doh:

    i suppose one or two must have it right but its far better to note local house aerial direction as you approach the campsite etc.
     
  7. aba

    aba

    Joined:
    Oct 27, 2009
    Messages:
    2,793
    Likes Received:
    1,119
    Location:
    yorkshire
    i too have used a household aerial on a pole fixed to my rear ladder it may not look as nice but it works and costs about a 10th of the price.

    like now i have a sky mesh mini dish clamped on a pole on the ladder total cost was around £10 for the cable the dish was a scrap one off an installer.
     
  8. hilldweller

    hilldweller Funster Life Member

    Joined:
    Dec 5, 2008
    Messages:
    26,421
    Likes Received:
    25,078
    Location:
    Macclesfield
    >> Help!! Status 315.......

    You need to use the MotorhoneFUN technique to improve your 315.

    First remove from roof.

    Place on flat smooth soft grass.

    With the aid of an assistant drive over it with the motorhome.

    Repeat until you can no longer see the 315.

    Go buy a Status 550.
     
    • Like Like x 7
  9. aba

    aba

    Joined:
    Oct 27, 2009
    Messages:
    2,793
    Likes Received:
    1,119
    Location:
    yorkshire
    most of them just use their satellite systems so never bother with the normal aerial.
     
  10. pappajohn

    pappajohn Funster Life Member

    Joined:
    Aug 26, 2007
    Messages:
    29,455
    Likes Received:
    16,884
    Location:
    YO11 2BD
    maybe so but they still stick 'em up and point 'em in a direction....any direction. :Laughing:
     
  11. Tavsday

    Tavsday Read Only Funster

    Joined:
    Apr 20, 2012
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Location:
    Leicestershire
    Thanks all!!

    Thanks everyone for the sound advice! Think it's time to get the big mallet out!!

    :thumb:
     
  12. pappajohn

    pappajohn Funster Life Member

    Joined:
    Aug 26, 2007
    Messages:
    29,455
    Likes Received:
    16,884
    Location:
    YO11 2BD
    Incidently....if you do decide to change the 315 you dont have to remove the base plate.
    you can buy a blanking plug which fits in/on the base plate after removing the 'saucer' part and the coax cable.


    Blanking cap
     
  13. hilldweller

    hilldweller Funster Life Member

    Joined:
    Dec 5, 2008
    Messages:
    26,421
    Likes Received:
    25,078
    Location:
    Macclesfield
    I wonder if you'll be luckier than I was. The directional aerial had to be in a slightly different place due to the pole hanging inside. Very nerve-racking to stick one big hole-saw through the roof.
     
  14. Tavsday

    Tavsday Read Only Funster

    Joined:
    Apr 20, 2012
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Location:
    Leicestershire
    315

    Yeah same as us that is why we're a bit reluctant to change it, I see most people have them fitted in their wardrobe but we're the other side, with just a small cupboard underneath....
     
  15. Geo

    Geo Trader - Funster

    Joined:
    Jul 29, 2007
    Messages:
    9,507
    Likes Received:
    5,561
    Location:
    Mansfield,Notts
    They do make a short cupboard version of the 530
    The 530/5 with a 365mm mast (Top Cupboard Fitting)
    The 530/10 with a 920mm mast (Wardrobe Fitting)
    Dont throw throw the old unit away they make great frisbies:thumb:
     
  16. Fosdike

    Fosdike Read Only Funster

    Joined:
    May 3, 2012
    Messages:
    1
    Likes Received:
    1
    Location:
    ripon
    Absolute rubbish, I have used a Status 315 for years and there have been to very few places that I have had to resort to getting out the satellite dish because i cannot get a terrestrial signal. Now that the majority of Freeview transmitters have significantly upped their power output I think us flying saucer owners are going to have the last laugh as we watch you lot fiddling around trying to locate a good signal when all we have to do is plug in and switch on. Regarding one of the previous posts, It is not unusual to find people who didn't realise it had to be switched on.
     
    • Like Like x 1
  17. Popeye

    Popeye Funster

    Joined:
    Sep 5, 2011
    Messages:
    7,705
    Likes Received:
    16,879
    Location:
    New Forest
    Last year I pulled up at Durdle Door campsite. I managed to get a fairly poor picture on my Staus 315 on a day when many wanted to watch the Grand Prix. Their super duper wind up dish's got nothing and they crowded into mine to watch the GP.

    Picture improved no end when I remembered to switch on the Booster.........:Rofl1:
     
  18. Techno

    Techno Funster Life Member

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Messages:
    13,847
    Likes Received:
    14,503
    Location:
    Leeds the one up North
Loading...

Share This Page