Garmin map updates April 2016

Discussion in 'GPS Navigation' started by GJH, Apr 7, 2016.

  1. GJH

    GJH Funster Life Member

    Joined:
    Aug 20, 2007
    Messages:
    27,232
    Likes Received:
    34,423
    Location:
    Acklam, Teesside, originally Glossop
    Garmin have released the 2017.10 Europe map updates for the Camper 760 LMT-D and other devices that use similar maps.
    The truck version took about an hour and a half download but the car version looks to be about an hour (currently running).
     
    • Informative Informative x 4
    • Like Like x 2
    • Thanks Thanks x 1
  2. Cleve

    Cleve Funster

    Joined:
    Aug 27, 2015
    Messages:
    306
    Likes Received:
    508
    Location:
    Guernsey
    Updated mine the night before last. 660 MTL D, took just over 2 hours. All well. It was the second update in about a week as I had received one update when I first registered.

    Very happy with the unit and have planned part of my French vacation ready. Still not worked out how to store things on the micro SSD card though (despite consulting manual) I am sure I will find it eventually!

    :france:
     
  3. Mickx

    Mickx Funster

    Joined:
    Feb 12, 2015
    Messages:
    342
    Likes Received:
    3,918
    Location:
    Norfolk
    Ditto, we've just invested and took delivery of a 660 - doing upgrade as I type.....

    Although with the joys of Norfolk broadband it mat take until October....
     
    • Useful Useful x 1
  4. DJA

    DJA Funster

    Joined:
    Mar 5, 2011
    Messages:
    284
    Likes Received:
    235
    Location:
    Kent
    Hopefully th new map may resolve something for me.

    My 660 sends me on a very roundabout way to joining the A2 to go towards Dover. It sends me firstly towards London and then routes me around to get me going in the right direction. In total the detour is 1.5 miles. What should happen is that at the point it asks me to join the A2 it should direct me over the A2 to a Roundabout on the other side and then go round that and take the Slip Road onto the A2 towards Dover. The Roundabout is outside a huge Sainsburys and is used by Huge lories going to the industrial estates beyond.

    Never had this problem with any Tomtom which also know about the new road layout which means you can avoid going around the roundabout and is quicker.

    Doug
     
  5. Brisey

    Brisey Funster Life Member

    Joined:
    Sep 4, 2007
    Messages:
    6,439
    Likes Received:
    7,003
    Location:
    Tropical Bar,Benidorm.
    Thanks for the "heads up" Graham. I have just spent an enthralling two and a half hours updating my 760.:doh::RollEyes:
     
    • Funny Funny x 1
  6. GJH

    GJH Funster Life Member

    Joined:
    Aug 20, 2007
    Messages:
    27,232
    Likes Received:
    34,423
    Location:
    Acklam, Teesside, originally Glossop
    I wonder if it has anything to do with the vehicle settings. You could test that by setting it up for a car and putting in the same route. Having isolated the cause of the error, report it to Garmin product support with the details of the junction (coordinates from Google Maps might help). They have been helpful when I've reported things in the past.
     
    • Like Like x 1
  7. DJA

    DJA Funster

    Joined:
    Mar 5, 2011
    Messages:
    284
    Likes Received:
    235
    Location:
    Kent
    Thanks Graham.

    The new map has made no difference to the suggested route so will try your suggestion re reporting. .

    The point I was trying to point out is that the roundabout I would expect it to use is on the route from the A2 to a large supermarket and some industrial estates. There are always the largest lorries using the route which has 2 lane access both on and off for the route I would take.

    Doug
     
  8. Langtoftlad

    Langtoftlad Funster Life Member

    Joined:
    Apr 12, 2011
    Messages:
    1,614
    Likes Received:
    3,909
    Location:
    Langtoft, South Lincs
    Bought an Aldi Garmin 660 but took it back after a test run locally... Mapping & data wasn't as accurate nor uptodate as cheapie Noztec... I appreciate the piracy issue but I can't take a moral standpoint without being a hypocrite.
    It wouldn't take my PocketGPS speedcam database.
    Perhaps theoretically it was "better" than the Noztec but realistically it wasn't anywhere near £150+ better.
    IMHO
     
  9. Cleve

    Cleve Funster

    Joined:
    Aug 27, 2015
    Messages:
    306
    Likes Received:
    508
    Location:
    Guernsey
    If you want a standby Noztec I will be letting my barely used one go in the not to distant future - suitably discounted.

    Clive
     
  10. GJH

    GJH Funster Life Member

    Joined:
    Aug 20, 2007
    Messages:
    27,232
    Likes Received:
    34,423
    Location:
    Acklam, Teesside, originally Glossop
    I wonder, as the detour is only 1.5 miles, whether it is a timing matter. Perhaps the programming works out that your preferred route would be a few seconds slower, enough to make it reject that route. I suppose checking both in Basecamp might tell that - but could well be easier to ask Garmin why :)
     
  11. Stewart J

    Stewart J Funster

    Joined:
    Jul 1, 2010
    Messages:
    1,445
    Likes Received:
    1,251
    Location:
    SW Northumberland
    I struggled with the Garmin update on my recently purchased (Aldi) 660 due to my rural location and pathetic download speeds. After 2 failed attempts I found the menu where you can download directly to your computer, using this method automatically downloads a magic transfer program to send it to the Garmin, worked a treat.
     
    • Like Like x 1
  12. ojibway

    ojibway Funster

    Joined:
    Jul 17, 2012
    Messages:
    530
    Likes Received:
    298
    Location:
    Eastbourne
    I have just bought a Garmin 2699 having read reviews and this one coming out better than TomTom.
    Initially I'm a bit fed up with the clipped 'voice' which says "at roundabout take second exit", leaving out "the". It sounds awful and I cannot hear it like my old TomTom.
    I have looked for new voices and only come up with a choice of about four silly ones from Garmin.
    Is there a library of voices in the unit that I can access like on the TT?
     
  13. scotjimland

    scotjimland Funster Life Member

    Joined:
    Jul 25, 2007
    Messages:
    28,934
    Likes Received:
    25,574
    Location:
    .
    I've also struggled.. and I have 80meg high speed fibre broadband ..

    three times it has downloaded, gone through the process of installing .. then failed.

    Oddly when I connect to Garmin Express, it says 'maps up to date, but when I try to copy the maps to Basecamp is then says it needs to update the maps.. and goes through the update procedure and fails ..

    Can anyone tell me the updated map version for Full Coverage for Europe.. I have 2017.10

    Version 8.30

    Edit

    just read the OP .. looks like I have the latest maps installed..
     
    Last edited: Apr 10, 2016
  14. iandsm

    iandsm Funster

    Joined:
    Jan 3, 2008
    Messages:
    1,542
    Likes Received:
    2,703
    Location:
    Suffolk
    Just bought the Garmin Drivelux and very happy with it. Downloaded the new map today,1 hr 30 and installed sweetly. no problems.
     
Loading...

Share This Page