Truma fire problem.

Dec 18, 2011
534
290
Hull
Funster No
19,200
MH
Autotrail 634
Exp
Since 2006
Finally got the chance to escape in the van,even if it is probably the coldest weekend for a while.I have a problem though with the trims heater ie fire.When set to a low setting ie 1,2 or 3,it only stays lit for a very short time before it starts clicking and trying to reignite.On the very highest setting it stays on ok but feel as though we may be stripped to our underwear before long,and nobody wants that!Any quick fix ideas please?It is still under warranty but would like to turn it down before I fall asleep
 
Dec 12, 2010
4,018
12,876
Cumbria
Funster No
14,651
MH
C Class
Exp
since 2011
Could be your regulator starting to play up by not delivering enough gas on the lowest setting ? What happens to the heating if you put all your gas rings on at the same time ?
 
OP
Camper634
Dec 18, 2011
534
290
Hull
Funster No
19,200
MH
Autotrail 634
Exp
Since 2006
I will try that.thank you.

Subscribers  do not see these advertisements

 
OP
Camper634
Dec 18, 2011
534
290
Hull
Funster No
19,200
MH
Autotrail 634
Exp
Since 2006
Sorry went for a long walk No regulator seems fine as nothing else is affected. Left the fire on full while I was out so it's like a sauna now.Have turned it down to 3 and seems ok.Maybe just needed a bit of a burn off,

Subscribers  do not see these advertisements

 
OP
Camper634
Dec 18, 2011
534
290
Hull
Funster No
19,200
MH
Autotrail 634
Exp
Since 2006
It was fine on 3 4 and 5 Dave.Only when on 1 or 2 did it start going off.

Subscribers  do not see these advertisements

 
Feb 26, 2012
474
327
Funster No
19,975
MH
coach
Exp
Motorhome since 2006 (caravanning 38yrs)
You most likely need flue extension. I was plagued with this problem for 2 yrs before I learned solution. Less than a tenner.
Why would a flue extender affect the burner on a low setting?
 

joeo's

Free Member
Dec 23, 2016
27
28
Ireland
Funster No
46,568
MH
Hymer 534
Exp
32
I would suggest two easy checks that have caused me problems in the past
-try a different Regulator and
-check if the gas cylinder is low but not empty.
Can't comment on the possible flue problem
Is the air supply route at the bottom of the unit clear?
Just my thoughts

Subscribers  do not see these advertisements

 
OP
Camper634
Dec 18, 2011
534
290
Hull
Funster No
19,200
MH
Autotrail 634
Exp
Since 2006
Thanks for your suggestions.
It is a newish regulator and all other items ie water heater,hob etc are all working fine.
I have an underslung tank,recently filled and gauge shows 90%.
It does appear to be just the fire which is affected.
 
OP
Camper634
Dec 18, 2011
534
290
Hull
Funster No
19,200
MH
Autotrail 634
Exp
Since 2006
You most likely need flue extension. I was plagued with this problem for 2 yrs before I learned solution. Less than a tenner.

Interesting.I did lose my flue cover last time out.Maybe that had an extension fitted?I replaced it with just an ordinary one?
 
Top