Thetford electric flush

Discussion in 'Motorhome Chat' started by 00mick00, Mar 8, 2011.

  1. 00mick00

    00mick00 Funster

    Joined:
    Mar 16, 2010
    Messages:
    24
    Location:
    Leeds, West Yorkshire
    Ratings:
    +2
    Hi All, just collected our van at the weekend out of winter storage and the electric flush has stopped working, anyone had a similar experience, not had chance to check fuses yet but seems unlikely as it hasn't been used for a few months, any advice on where to look would be greatley appreciated.
     
  2. BionicPixie

    BionicPixie

    Joined:
    Aug 15, 2009
    Messages:
    211
    Location:
    non
    Ratings:
    +41
    My electric flush stopped working and I too was puzzled as to why as there was no reason (fuses etc) it turned out the the connector in the cassette cabinet had become dislodged when putting it in and out and pressing too heavily on the button.
    A hand outside holding the connector in whilst pushing the flush button and surround to relocate both and the problem was solved....
    maybe worth trying...


    I hope you get it sorted then you can once more be flushing with success:Smile:
     
  3. icantremember

    icantremember Funster

    Joined:
    Sep 2, 2010
    Messages:
    6,022
    Location:
    Nr Watton in Norfolk
    Ratings:
    +12,356
    We also had a problem with our Thetford C250 - it turned out that the flush button had been pressed too hard which forced the printed circuit board off the back of the panel. To check this simply pull the front panel away & if the pcb is loose just clip it back into place.

    Hopefully yours will be as easy & you wil soon be "flushed with success"
     
  4. scotjimland

    scotjimland Funster Life Member

    Joined:
    Jul 25, 2007
    Messages:
    29,094
    Location:
    .
    Ratings:
    +28,350
    or... it was damaged by freezing .. in which case your up $hit creek ...:roflmto:
     
  5. JockandRita

    JockandRita Funster Life Member

    Joined:
    Aug 2, 2007
    Messages:
    6,363
    Location:
    Lincs/Cambs border
    Ratings:
    +20,089
    Hi there,

    Check the little fuse on the left, just inside the compartment as you open the door.

    I've recently had to replace the motorised valve, which can only be accessed by removing the bowl. It costs around the £35 mark, and is available at any Thetford spares stockists. Is stuck in the open position, and was slowly syphoning our fresh water from the MH tank.

    I am not saying that you have the same problem, but it may be the cause if all other possibilities have been investigated.

    HTH,

    Jock.
     
    • Like it Like it x 1
  6. imprint

    imprint

    Joined:
    Jul 14, 2009
    Messages:
    1,090
    Ratings:
    +11
    If it helps, I'd have thought an electric flush can produce a shocking experience.

    (Someone had to say it, while it's a current matter.)
     
  7. Gooney

    Gooney Funster

    Joined:
    Jun 2, 2010
    Messages:
    4,815
    Location:
    Flintshire
    Ratings:
    +9,820


    Why don't you go ohm!! :roflmto:
     
  8. Heyupluv

    Heyupluv

    Joined:
    Oct 7, 2008
    Messages:
    3,860
    Location:
    France,
    Ratings:
    +1,584
    If you have just fetched your Motorhome out of winter storage....is your hab battery ok....is your hab power been switched off, is everything electrical working ok...is your main red switch on.....start with the simple checks first and work your way through.....:Doh:

    Mel :thumb:
     
  9. 00mick00

    00mick00 Funster

    Joined:
    Mar 16, 2010
    Messages:
    24
    Location:
    Leeds, West Yorkshire
    Ratings:
    +2
    checked everything, hab battery fine, everything else electrical works, fuse hasn't blown, only thing i can think of is pump has frozen up over winter but even then you would expect it to do something, even make a noise. will have to investigate further.
     
  10. rainbow chasers

    rainbow chasers

    Joined:
    Oct 30, 2009
    Messages:
    3,746
    Location:
    Mid Cornwall
    Ratings:
    +1,727
    have you bled it through? First use can take a while! Most feed the fresh water from the main tank. Keep the button held down for a few minutes.:thumb:
     
Loading...

Share This Page