Teleco Dual Batt. Controller anyone? (1 Viewer)

Feb 18, 2009
575
250
Guisborough North Yorkshi
Funster No
5,677
MH
Malibu T410
Exp
Since August 2008
Does anyone have one of these set ups? Model is SPC 10/2
Just getting to understand new van to us - been on electric hook up and thought solar was working OK due to LED light flashing - seem I might have been wrong.
Manual says
2. LED slowly flashing. Fully charged. (which is what i thought we had as flashing about 3 second interval)
1. LED blinking. Short circuit, check PV panel & battery connections are correct (what is the difference between blinking and flashing?)
3. LED on - Charging (Never seen this happening)
4.
LED quickly flashing. No charging. (so is 3 second interval quickly flashing?)
5.
LED off. No battery or overvoltage.

I have put some load onto the batteries in full sun and reduced the voltage down to about 12.5 showing on the main control panel - LED lights stay same - no fixed LED? which I would have thought we should have had in full sun and charging?

I have pulled the fuses out and the LED s go off - back on again when I put fuses back in.

Anyone got any experience of these much appreciated.

IMG_0992.JPG
 

denisejoe

LIFE MEMBER
Aug 6, 2014
5,667
12,263
Warden isle of sheppy
Funster No
32,702
MH
A Class
Exp
Since 2004
Should the 2 + be linkedi would not have though so

 

Stealaway

Free Member
Jan 8, 2013
8,496
11,538
Dronfield - Derbyshire
Funster No
24,202
MH
Burstner Lyseo 690G
Exp
Happy FLT since 2011
Does anyone have one of these set ups? Model is SPC 10/2
Just getting to understand new van to us - been on electric hook up and thought solar was working OK due to LED light flashing - seem I might have been wrong.
Manual says
2. LED slowly flashing. Fully charged. (which is what i thought we had as flashing about 3 second interval)
1. LED blinking. Short circuit, check PV panel & battery connections are correct (what is the difference between blinking and flashing?)
3. LED on - Charging (Never seen this happening)
4.
LED quickly flashing. No charging. (so is 3 second interval quickly flashing?)
5.
LED off. No battery or overvoltage.

I have put some load onto the batteries in full sun and reduced the voltage down to about 12.5 showing on the main control panel - LED lights stay same - no fixed LED? which I would have thought we should have had in full sun and charging?

I have pulled the fuses out and the LED s go off - back on again when I put fuses back in.

Anyone got any experience of these much appreciated.

View attachment 734932
I have the same controller but mine is called Sparks and has a remote MeTer panel. I've had no problems with it and you can download the instructions. I'll search it all out tomorrow. If you have disconnected the controller you must connect the solar panel last after the batteries.
 
Last edited:
OP
OP
SteveandSue
Feb 18, 2009
575
250
Guisborough North Yorkshi
Funster No
5,677
MH
Malibu T410
Exp
Since August 2008
Thanks for replies.
I have downloaded the manual in english from Teleco - but can't work out the diference they suggest in the flashing LED? seems subjective?
The negative connections on the Teleco controller are linked - sharing common negative - is that what you are suggecting by them being linked?
Van is 3 years old - and it looks like this was either factory fitted or by supplying dealer - Panel is a Teleco Panel and all looks OK and tidy on the roof - so would have thought wiring is as was when supplied.?

Subscribers  do not see these advertisements

 
Feb 16, 2020
2,374
3,259
KT15.
Funster No
68,772
MH
Sunlight. T66. 2019.
Exp
Absolute beginners.
I can't see in the photo, but normally there are some dip switches on the unit for the setting the correct battery profile, AGM/GEL/ Lith.
If not set to the correct profile, that may give the symptoms you're experiencing.
Mike.
 
OP
OP
SteveandSue
Feb 18, 2009
575
250
Guisborough North Yorkshi
Funster No
5,677
MH
Malibu T410
Exp
Since August 2008
- Made sure the setting is right for gel battery = not bothered about % to each battery - charging frequency I set to default.
No change -both LED s still flashing approx every 3 seconds - so not sure this is slowly flashing showing charged? blinking showing short circuit? or quickly flashing showing no charge?
 
Feb 16, 2020
2,374
3,259
KT15.
Funster No
68,772
MH
Sunlight. T66. 2019.
Exp
Absolute beginners.
With the van unplugged, put some load on the hab battery, internal lights, plug in a phone ect, see if that changes it's status.
Mike.
 

Stealaway

Free Member
Jan 8, 2013
8,496
11,538
Dronfield - Derbyshire
Funster No
24,202
MH
Burstner Lyseo 690G
Exp
Happy FLT since 2011
- Made sure the setting is right for gel battery = not bothered about % to each battery - charging frequency I set to default.
No change -both LED s still flashing approx every 3 seconds - so not sure this is slowly flashing showing charged? blinking showing short circuit? or quickly flashing showing no charge?
Test each battery voltage with a multimeter. Any thing above 14.7 on either battery is charging
 
OP
OP
SteveandSue
Feb 18, 2009
575
250
Guisborough North Yorkshi
Funster No
5,677
MH
Malibu T410
Exp
Since August 2008
Thanks for replies - yes as I said in my post I have put load on and reduced voltage - no change in the LED s flash rate.
In terms of getting to leisure battery - pretty tricky without removing seat - as everything is under there - Electrobloc at the front -and Battery charger at the rear and spaghetti junction.
I need a rethink. I think:unsure:

Subscribers  do not see these advertisements

 

Lenny HB

LIFE MEMBER
Oct 18, 2007
54,178
153,066
On the coast in West Sussex
Funster No
658
MH
Hymer B678 DL
Exp
Since 2008 & many years tugging
In terms of getting to leisure battery - pretty tricky without removing seat - as everything is under there - Electrobloc at the front -and Battery charger at the rear and spaghetti junction.
I need a rethink. I think:unsure:
Measure it at a 12v socket.

The wires to the controller look way undersized.
 

Stealaway

Free Member
Jan 8, 2013
8,496
11,538
Dronfield - Derbyshire
Funster No
24,202
MH
Burstner Lyseo 690G
Exp
Happy FLT since 2011
Thanks for replies - yes as I said in my post I have put load on and reduced voltage - no change in the LED s flash rate.
In terms of getting to leisure battery - pretty tricky without removing seat - as everything is under there - Electrobloc at the front -and Battery charger at the rear and spaghetti junction.
I need a rethink. I think:unsure:
Measure all of them at the charge control
 

Join us or log in to post a reply.

To join in you must be a member of MotorhomeFun

Join MotorhomeFun

Join us, it quick and easy!

Log in

Already a member? Log in here.

Latest journal entries

Funsters who are viewing this thread

Back
Top