Fiat Ducato on board satnav

Discussion in 'GPS Navigation' started by Southampton, Nov 1, 2012.

  1. Southampton

    Southampton Funster Life Member

    Joined:
    Dec 16, 2011
    Messages:
    515
    Location:
    Hampshire
    Ratings:
    +306
    Hi, has anybody got a new Fiat Ducato base vehicle with the on board satnav built in? How good is it, what software is it based on? The literature states it covers Western Europe. Does it allow you to input vehicle size I.e height, weight etc... Like the snooper? Any info would be appreciated, picking up a new van soon and just curious what level of satnav it is coming with.
     
  2. peter marshall

    peter marshall

    Joined:
    Mar 5, 2009
    Messages:
    2,702
    Location:
    Cleveleys,Lancashire
    Ratings:
    +1,714
    Hi
    We have the new van, there is like you say a docking station for a Tom Tom a one fit model of the Tom Tom the dealer said they were expensive I just use my Snooper, the only prob with that is you have to take the fitting bracket off the screen to use the blinds, but that's not the biggest job, has for input on the sat nav I can't help I had only just bought the Snooper so I will use that. Pete
     
  3. Southampton

    Southampton Funster Life Member

    Joined:
    Dec 16, 2011
    Messages:
    515
    Location:
    Hampshire
    Ratings:
    +306
    Thanks Pete, I have ordered the 'media pack' and the dealer tells me that it comes with integrated satnav. I am expecting something similar to what you get on cars, built into the console. Maybe I have misunderstood, I will just have to wait and see.
     
  4. WAG2CRU

    WAG2CRU

    Joined:
    May 31, 2012
    Messages:
    377
    Location:
    Argyll
    Ratings:
    +500
    Fiat based Hymer with built in Pioneer system, the mapping is provided by Navteq who I believe provide the mapping for Tom Tom.

    We have found it to be very good compared to Jaguar/Landrover systems.

    It will not allow the input of vehicle dimensions but has provision for alerting for any restrictions however, it did try to direct us down a road with a 6'6 width restriction without alerting us to the fact!

    Over all, we are very pleased with it but, we have never used Garmin or Tom Tom.
     
  5. peter marshall

    peter marshall

    Joined:
    Mar 5, 2009
    Messages:
    2,702
    Location:
    Cleveleys,Lancashire
    Ratings:
    +1,714

    May be but mine I got in September has a docking station, my van is a Bessaccar E480 ,media pack on an other brand may be different but I can't see it , what have you treated yourself to. Pete
     
  6. steveclecy

    steveclecy

    Joined:
    Jun 10, 2009
    Messages:
    885
    Location:
    Wirral
    Ratings:
    +583
    Is it not a fact that you cannot input your personalised POIs into an inbuilt satnav?

    Steve
     
  7. wilfredes

    wilfredes

    Joined:
    Oct 12, 2012
    Messages:
    2
    Location:
    United States
    Ratings:
    +0
    I also have the same problem, thank you guys.
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  8. Southampton

    Southampton Funster Life Member

    Joined:
    Dec 16, 2011
    Messages:
    515
    Location:
    Hampshire
    Ratings:
    +306
    I have splashed out for a new Autotrail Commanche, collect it next week. Took my Lunar to them yesterday so they can transfer the sat dish. Will be doing a couple of long weekends first to iron out any bugs and then hope to get down to Spain/Portugal late February for a couple of months....Derek
     
  9. Southampton

    Southampton Funster Life Member

    Joined:
    Dec 16, 2011
    Messages:
    515
    Location:
    Hampshire
    Ratings:
    +306
    I guess you are right. So it would be out of date after a year or so. Maybe not such a good idea after all. With cars you can get annual updates, but they cost an arm and a leg. Best keep my Tom Tom.....Derek
     
  10. Chris

    Chris Funster Life Member

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    17,432
    Location:
    kent
    Ratings:
    +62,347
    We have a new Autotrail Scout on order and have gone for the media pack.

    Not sure what the sat nav system is though. I have seen a 2012 version and that was incorporated into the dashboard if i remember rightly. Didnt see it working though.
     
  11. Southampton

    Southampton Funster Life Member

    Joined:
    Dec 16, 2011
    Messages:
    515
    Location:
    Hampshire
    Ratings:
    +306
    Chris, I was the same, saw it incorporated in dash but not working. I pick mine up on Tuesday so will check it out and let you know.....Derek
     
    • Like it Like it x 1
  12. WAG2CRU

    WAG2CRU

    Joined:
    May 31, 2012
    Messages:
    377
    Location:
    Argyll
    Ratings:
    +500
    The pioneer system was described as the media pack on our Hymer, I am sure that I can input POI's and having purchased the first up date, I get free up dates from now on, the unit is built into the dash and does sat nav, rear camera, telephone, music and plays DVD's

    see here:http://www.pioneer.eu/uk/products/25/111/241/AVIC-F40BT/page.html
     
    • Like it Like it x 1
  13. spannermanwigan

    spannermanwigan

    Joined:
    May 22, 2008
    Messages:
    394
    Location:
    wigan, lancs
    Ratings:
    +209
    If it breaks it will be far more costly to replace,stick to individual units were the option is available and save the expence. The novelty is not worth it.

    It will also be out of date before its out of warranty.

    regards
    Steve:thumb:
     
  14. Southampton

    Southampton Funster Life Member

    Joined:
    Dec 16, 2011
    Messages:
    515
    Location:
    Hampshire
    Ratings:
    +306
    Very true, fully aware of that, but the media pack included other items that I wanted. anyway, it will be fun for a time!!....Derek
     
  15. peter marshall

    peter marshall

    Joined:
    Mar 5, 2009
    Messages:
    2,702
    Location:
    Cleveleys,Lancashire
    Ratings:
    +1,714
    Hi
    Sounds nice van , hope everything's ok, and you get away, we are in Spain Jan to July next year so I hope mine behaves its self, ok up to now enjoy. Pete
     
  16. MikeD

    MikeD Funster

    Joined:
    Dec 21, 2011
    Messages:
    2,354
    Location:
    London
    Ratings:
    +2,395
    Autotrail Sat Nav

    We bought a Autotrail tracker new in the spring and the Sat Nav in ours is based on the IGO8.

    Not a great system, it fails at everything to some degree. Some are difficult to live with.

    It's broken once already and the chip that holds the information has had to be replaced.

    There are not enough options for route planning so you cannot put in the best route for a motorhome.

    The destination inputting is tedious and takes a lot of time.

    In Switzerland it often could not find a satellite to talk to we almost exclusively used a map.

    Lets put it this way we have already decided that our christmas present to is going to be a snooper. :thumb::thumb:
     
  17. RVFUN

    RVFUN Funster

    Joined:
    May 7, 2017
    Messages:
    38
    Location:
    Chatham Kent
    Ratings:
    +14
    Our Swift van is only a few weeks old. The salesman told us we could input our vehicles size - we can't ! We have done the free update within 90 days & it still puts us in a field on the M25 ! In Paris we spent an hour & a half lost trying to get round a 2m height restriction. I have just phoned fiat as covered under fiat warranty to get it booked in to be looked at. We feel sat nav is useless & not fit for purpose & have had to shell out & buy a Garmin Avtex tourerone but now not sure where to put this. I couldn't carry on relying on fiat fitted sat nav as has been so stressful. Last weekend it dropped out & went on demo mode & we blindly followed that for 30 mins resulting in an additional hours driving including coming back so the amount of fuel it has wasted for us is ridiculous. I am not sure if we can try & get some compensation or demand a fitted sat nav that actually works. If anyone has any experience of similar in a brand new motorhome please message us.
     
  18. sueandjohn

    sueandjohn Funster

    Joined:
    Dec 28, 2015
    Messages:
    219
    Location:
    lake district
    Ratings:
    +207
    Sorry guys but our swift Ducato is the same . No dimensions possible. The dealer upgraded the maps but they are years out of date. In Spain we are frequently showing " in a field " on roads that are 5 or 6 years old
     
  19. roncab

    roncab Funster

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    185
    Location:
    Liverpool
    Ratings:
    +204
    New autotrial tracker all the same pbrolems as previous not fit for purpose absolutely useless in france down the tiny roads even on a farm track buy your self a snooper?
     
    • Like it Like it x 1
  20. joka250

    joka250 Funster

    Joined:
    Jul 29, 2017
    Messages:
    117
    Location:
    South Leicestershire
    Ratings:
    +149
    Must echo the negative comments of others. Our 2015 Autotrail with U Connect running Tom Tom sat nav is useless for almost everything and we found the 90 day cover for an update starts when the system is installed. AVOID.
     
Loading...

Share This Page