alde heating packed up in spain help needed please (1 Viewer)

georgie boy

Free Member
Nov 6, 2010
143
15
liverpool
Funster No
14,370
MH
Concorde charisma
Exp
8
Hi
All our alde heating has packed in on us today, does anybody no any alde heating repairs around gibraltar please, any help would be much appreciated.
Regards
George
:(:(:(
 
R

Robert Clark

Deleted User
Looking on the Alde website the nearest service centre is

DAEFC278-A1BD-4DA1-A472-239A31F9CF13.png
 

bigtwin

LIFE MEMBER
Oct 29, 2009
5,297
10,063
Derby
Funster No
9,111
MH
Concorde
Exp
Since 2006
What are the symptoms (other than no heating!)?

Is the pump running?

Is the boiler firing?

Does the thermostat ‘click’ when you move the dial?

Ian

Subscribers  do not see these advertisements

 
R

Robert Clark

Deleted User
In the meantime it might be worth checking the heating fuse in the vans main fuse board, also try disconnecting and re connecting the power.

Hope you get it sorted
 
OP
OP
georgie boy

georgie boy

Free Member
Nov 6, 2010
143
15
liverpool
Funster No
14,370
MH
Concorde charisma
Exp
8
What are the symptoms (other than no heating!)?

Is the pump running?

Is the boiler firing?

Does the thermostat ‘click’ when you move the dial?

Ian


we dont have hot water or heating, when I switch on the gas it clicks and then it clicks again about 10 seconds later then the red light comes on
 

WESTY66

LIFE MEMBER
Jun 17, 2017
6,008
14,750
South Yorkshire
Funster No
49,064
MH
Carthago Chic C-Line
Exp
All the gear, and no idea!
Are you using it on gas or electric?

Subscribers  do not see these advertisements

 

WESTY66

LIFE MEMBER
Jun 17, 2017
6,008
14,750
South Yorkshire
Funster No
49,064
MH
Carthago Chic C-Line
Exp
All the gear, and no idea!
Just go into the menu and scroll down to “installed accessories” then enter, then scroll down again till you see the recirculating pump symbol with 230v inside and check the box hasn’t been ticked, if it has, untick it and it should fire up on gas, if it’s got a tick in it, it will only work on hook up.
Don’t ask me how I found that out!!
 
May 23, 2008
2,487
3,515
Near Durham City
Funster No
2,787
MH
Carthago
Exp
Since 1984
It could possibly be the gas regulator which isnt allowing sufficient gas to fire it up. I had the same issue with my Alde heating on a previous van. I changed everything before checking my gas supply. Good luck.
 

WESTY66

LIFE MEMBER
Jun 17, 2017
6,008
14,750
South Yorkshire
Funster No
49,064
MH
Carthago Chic C-Line
Exp
All the gear, and no idea!
Hi we are on gas. it does not have a readout its the one with 3 sliders
Ok sorry I’m only familiar with the new one with the screen, mine was firing and because the water was getting hot by not pumping out and was shutting down, hence that’s what made me think the pump want running on 12v. I’m sure others are more knowledgable as I’m a relative newbie, I hope it’s a quick cheap fix for you. Ady
 

bigtwin

LIFE MEMBER
Oct 29, 2009
5,297
10,063
Derby
Funster No
9,111
MH
Concorde
Exp
Since 2006
we dont have hot water or heating, when I switch on the gas it clicks and then it clicks again about 10 seconds later then the red light comes on

Are you confident that you have gas?

Ian

Subscribers  do not see these advertisements

 
Sep 18, 2017
133
320
N. Lincs
Funster No
50,586
MH
A class
Exp
Since 2014
Hi, I had similar problem recently. I had gas supply ok to the cooker, so did not think it was a gas issue. However, eventually found out the problem was the alde burner was not receiving enough gas due to a faulty regulator. This can be checked by turning alde off to reset it, lighting cooker gas rings, then starting Alde Heating. If the gas supply is at fault, the cooker gas flames will noticeably reduce. Hope this helps. Good luck.
 
Oct 26, 2014
1,895
3,232
Dumfries and Galloway
Funster No
33,996
MH
Pilote P696GJ
Exp
2014
When our Alde heating failed 3 years past there was only 2 agents in the whole of Spain and neither were within 150 miles .
That may have changed since then but we couldn't get anyone to even look at it .
Truma repair centres were plentiful , one of the reasons we have decided not to have Alde system in our next motorhome as we spend most of our away time in Spain and Portugal
 

Mike Kiff

Free Member
Feb 20, 2016
177
57
Devon
Funster No
41,717
MH
Pilote
Exp
Since 1995
Hi from Devon uk.

I had problems with my alde system.
Go to the boiler, black cover on top of the boiler just clips on,
Remove cover, at the back you will see two fuses, the old glass type.

Check fuses if no spare, wrap fuse with small amount of silver paper.

Mike.
 
OP
OP
georgie boy

georgie boy

Free Member
Nov 6, 2010
143
15
liverpool
Funster No
14,370
MH
Concorde charisma
Exp
8
Hi from Devon uk.

I had problems with my alde system.
Go to the boiler, black cover on top of the boiler just clips on,
Remove cover, at the back you will see two fuses, the old glass type.

Check fuses if no spare, wrap fuse with small amount of silver paper.

Mike.

tried it still didnt fire up

Subscribers  do not see these advertisements

 

Join us or log in to post a reply.

To join in you must be a member of MotorhomeFun

Join MotorhomeFun

Join us, it quick and easy!

Log in

Already a member? Log in here.

Latest journal entries

Funsters who are viewing this thread

Back
Top