Zenec Sat Nav - No Satellites Being Found

Discussion in 'Motorhome Chat' started by TheWM, May 25, 2015.

  1. TheWM

    TheWM Read Only Funster

    Joined:
    Feb 24, 2015
    Messages:
    445
    Likes Received:
    450
    Location:
    London
    Hi there,

    Does anyone have experience of this sat nav?

    Ever since I picked it up in Germany it has failed to pick up GPS and displays "looking for satellite" (or similar).

    I have updated the software - but not the navigation side of things (mainly as I can't find a big enough usb at home).

    Some searching has thrown up that a lower voltage (my starter battery needs replacing) there can be some issues - although this error was happening throughout our 300 odd mile drive back to the UK, so one would have thought that the battery would have been fully topped up.

    I will be changing the starter battery in the next week or so, then updating the navigation software (which I believe is just maps) - but any experience this?

    It's no biggie but as this is a built in MH sat nav seems a shame to not get it used.
     
  2. Bill_OR

    Bill_OR Funster

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Messages:
    452
    Likes Received:
    570
    Location:
    Nr Hastings, East Sussex
    Have you checked that the GPS antenna is plugged in correctly?
     
  3. TheWM

    TheWM Read Only Funster

    Joined:
    Feb 24, 2015
    Messages:
    445
    Likes Received:
    450
    Location:
    London
    Pass. I assumed it was a built in unit. Any ideas where it may be?
     
  4. Chipster

    Chipster Funster Life Member

    Joined:
    Oct 15, 2013
    Messages:
    376
    Likes Received:
    233
    Location:
    East Midlands On Sea
    Would Echo the above. It's not a very well protected plug on these units and sticks out the back somewhat. Other than that or a faulty antenna, nothing daft like something covering the antenna? Might be worth popping the unit out and checking. Don't think it would be country dependent. I've just had a look at the settings on mine and just seems plug and play.
     
    • Like Like x 1
  5. Bill_OR

    Bill_OR Funster

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Messages:
    452
    Likes Received:
    570
    Location:
    Nr Hastings, East Sussex
    Is this a built in satnav or a free-standing one? If it's built into the central console of the dashboard then I would have guessed that it has a separate GPS antenna that plugs into the back of the unit. However, I'm talking from ignorance here!
     
  6. TheWM

    TheWM Read Only Funster

    Joined:
    Feb 24, 2015
    Messages:
    445
    Likes Received:
    450
    Location:
    London
    Well I'll look underneath where I saw the usb for the update. Can you shed some light on the best way to pop the unit out as knowing me I'll use brute force and ignorance and break something.
     
  7. Chipster

    Chipster Funster Life Member

    Joined:
    Oct 15, 2013
    Messages:
    376
    Likes Received:
    233
    Location:
    East Midlands On Sea
    • Like Like x 1
  8. TheWM

    TheWM Read Only Funster

    Joined:
    Feb 24, 2015
    Messages:
    445
    Likes Received:
    450
    Location:
    London
    Brilliant thanks. I just need a plastic prying tool. Will look online.
     
  9. pappajohn

    pappajohn Funster Life Member

    Joined:
    Aug 26, 2007
    Messages:
    29,455
    Likes Received:
    16,885
    Location:
    YO11 2BD
    Looks to me you have to download new maps to an SD card Via a PC/laptop internet connection.
    there is a slot below the screen with the legend MAP writen on it.
     
  10. Chipster

    Chipster Funster Life Member

    Joined:
    Oct 15, 2013
    Messages:
    376
    Likes Received:
    233
    Location:
    East Midlands On Sea
    Won't go into nav mode without SD card inserted. So if it's looking for sats it must be in nav mode?
     
  11. Chipster

    Chipster Funster Life Member

    Joined:
    Oct 15, 2013
    Messages:
    376
    Likes Received:
    233
    Location:
    East Midlands On Sea
    A plastic fish slice or the like would do.
     
  12. TheWM

    TheWM Read Only Funster

    Joined:
    Feb 24, 2015
    Messages:
    445
    Likes Received:
    450
    Location:
    London
    I know. I've been unsuccessfully raming things in there. I've decided to do the sensible thing and wait until these tools turn up.
     
    • Like Like x 1
  13. TheWM

    TheWM Read Only Funster

    Joined:
    Feb 24, 2015
    Messages:
    445
    Likes Received:
    450
    Location:
    London
    Tools turned up today. Didn't bank on them having to make their way from China. Popped out the unit and it did indeed happen to be a loose wire. I has sat nav. A pretty good one too by the looks of it! Thanks to all that helped :)
     
    • Like Like x 3
Loading...
Similar Threads
  1. Dub Dog
    Replies:
    16
    Views:
    382
  2. SUE L
    Replies:
    37
    Views:
    859
  3. monaco/frankia
    Replies:
    47
    Views:
    1,377
  4. Ovalball
    Replies:
    0
    Views:
    232
  5. Jac Sprat
    Replies:
    90
    Views:
    3,123

Share This Page