wonky camos dome

Discussion in 'Motorhome Chat' started by patmyhead, Jul 2, 2014.

  1. patmyhead

    patmyhead Read Only Funster

    Joined:
    Apr 6, 2012
    Messages:
    9
    Likes Received:
    3
    Location:
    uk
    having problems with mt 9 year old dome supplied by road pro
    when trying to locate a satellite the dish just keeps going round & round trying to locate the sat ,i took the lid off & found that the elevation was not going up & down so altered it manual up & down ,this seemed to wake up the dish as it quickly found Astra each time i selected it
    it seemed that somehow i had fixed it however after changing location the same fault returned with the elevation stuck in the one position
    any ideas on how to repair the dish?
     
  2. dave newell lvs

    dave newell lvs Trader-Vehicle Services

    Joined:
    Oct 31, 2008
    Messages:
    2,515
    Likes Received:
    3,321
    Location:
    Telford, Shropshire
    The Camos dome does a start up routine that includes dipping the elevation to minimum to establish a zero position via a microswitch. If the switch has failed or is not being activated the dme doesn't know its relative elevation. My first check would be the "minimum elevation microswitch" and its activation. Give Roapro a call, their tech dept are usually quite helpful.

    D.
     
    • Like Like x 2
  3. dave newell lvs

    dave newell lvs Trader-Vehicle Services

    Joined:
    Oct 31, 2008
    Messages:
    2,515
    Likes Received:
    3,321
    Location:
    Telford, Shropshire
    Was this any help at all?

    D.
     
  4. eddievanbitz

    eddievanbitz Trader - Funster

    Joined:
    Oct 4, 2007
    Messages:
    3,558
    Likes Received:
    11,105
    Location:
    Taunton Somerset
    Echo Echo echo lol

    We have spare CAMOS switches should you get stuck

    Eddie
     
  5. patmyhead

    patmyhead Read Only Funster

    Joined:
    Apr 6, 2012
    Messages:
    9
    Likes Received:
    3
    Location:
    uk
    i called roadpro not much help though ,they said it was an old system & camos dont do domes anymore also could be a few things that could be faulty then cut me off !!!!!!!
     
  6. eddievanbitz

    eddievanbitz Trader - Funster

    Joined:
    Oct 4, 2007
    Messages:
    3,558
    Likes Received:
    11,105
    Location:
    Taunton Somerset
    If you send the "suspected" faulty limit switch back to Van Bitz, attention "Nick Johnson" he will match the switch from stock and send it back to you with a new replacement, and the invoice.

    Install the new switch and test the system. If it works phone up and pay the invoice, if it doesn't simply send the new switch back and nothing is lost except the cost of the postage of the switch back to Van Bitz if it doesn't cure the probelm.

    I'll tell Nick to look out for it in the mail

    Regards

    Eddie
     
    • Like Like x 1
  7. dave newell lvs

    dave newell lvs Trader-Vehicle Services

    Joined:
    Oct 31, 2008
    Messages:
    2,515
    Likes Received:
    3,321
    Location:
    Telford, Shropshire
    That's a very generous offer Ed but we haven't established if the switch is the prime suspect yet. To the OP, did you check the microswitch inside the dome?

    D.
     
  8. patmyhead

    patmyhead Read Only Funster

    Joined:
    Apr 6, 2012
    Messages:
    9
    Likes Received:
    3
    Location:
    uk
    i thought that had replied to this post but its not there
    what does the senser switch look like
    i have had the lid of again today there is a small switch with a push down metal strip would this be the switch to replace
     
  9. eddievanbitz

    eddievanbitz Trader - Funster

    Joined:
    Oct 4, 2007
    Messages:
    3,558
    Likes Received:
    11,105
    Location:
    Taunton Somerset
    A photo may help

    Eddie
     
Loading...
Similar Threads
  1. Melian
    Replies:
    1
    Views:
    221
  2. Zajacp
    Replies:
    7
    Views:
    641

Share This Page