Water pump problem

Discussion in 'Tech/Mech General' started by kickstart, Jun 7, 2016.

  1. kickstart

    kickstart Funster

    Joined:
    Dec 13, 2008
    Messages:
    398
    Likes Received:
    77
    Location:
    south yorkshire
    One minute taps were working, next day nothing, not a sound or anything. she is ten year old so I thought new water pump. went to Camper UK in Lincoln today gave them my Burster model and serial number and they said this is the one IMG_1684.JPG

    but when I look at mine it looks like this IMG_1678.JPG
    can anyone help ?
     
  2. mike mcglynn

    mike mcglynn Funster Life Member

    Joined:
    Jan 6, 2008
    Messages:
    1,398
    Likes Received:
    4,751
    Location:
    St. Helens MERSEYSIDE
    I'm no expert but check your water tank pump may have come off and be lying at bottom of tank:eek:
     
    • Thanks Thanks x 1
  3. pappajohn

    pappajohn Funster Life Member

    Joined:
    Aug 26, 2007
    Messages:
    29,455
    Likes Received:
    16,884
    Location:
    YO11 2BD
    It appears your pump has already been replace....but with a different pump.
    Though I have to say....I've never seen a pump like that before.
    Stick to the one recommended.
     
    • Thanks Thanks x 1
  4. SandraL

    SandraL Funster

    Joined:
    Jan 24, 2012
    Messages:
    223
    Likes Received:
    127
    Location:
    Somerset
    Could it be that 2nd pic is of the level sensor? Can you unscrew access hatch and put hand inside to see what is under that top, if a level sensor as we have then there will be 3 or 4 stainless steel rods of different lengths.
    Alternatively I could well be talking rubbish.......
     
    • Like Like x 1
    • Thanks Thanks x 1
  5. kickstart

    kickstart Funster

    Joined:
    Dec 13, 2008
    Messages:
    398
    Likes Received:
    77
    Location:
    south yorkshire
    possibly is Sandra this is the only other thing attached to water tank IMG_1681.JPG
     
  6. SandraL

    SandraL Funster

    Joined:
    Jan 24, 2012
    Messages:
    223
    Likes Received:
    127
    Location:
    Somerset
    • Like Like x 1
  7. SandraL

    SandraL Funster

    Joined:
    Jan 24, 2012
    Messages:
    223
    Likes Received:
    127
    Location:
    Somerset
    Re last picture, Could cable be for power to pump and hose the water outlet? Otherwise a vent/ overflow. Is there not a screw cap for cleaning you can get your hand inside the tank?
     
    • Thanks Thanks x 1
  8. Timotei

    Timotei Funster

    Joined:
    Jul 23, 2012
    Messages:
    50
    Likes Received:
    70
    Location:
    Kingswinford
    That the same as my Burstner Elegance, the round black pic is the level sensor, the pump is inside the tank at the other end of that hose pipe.
    Should be an acess 'plug' on the top of the tank big enough (just) to get your hand inside
     
    • Thanks Thanks x 1
  9. kickstart

    kickstart Funster

    Joined:
    Dec 13, 2008
    Messages:
    398
    Likes Received:
    77
    Location:
    south yorkshire
    Thanks so much for your help Sandra and Timotei, think it must be the second picture, will attempt it tomorrow.
     
  10. autorouter

    autorouter Funster

    Joined:
    Apr 27, 2016
    Messages:
    113
    Likes Received:
    43
    Location:
    Manchester
    Follow the wire to a connector, and see if you get power there when you turn a tap on.

    A sudden failure like that is just as likely to be an electrical problem as a failed pump.
     
    • Thanks Thanks x 1
  11. kickstart

    kickstart Funster

    Joined:
    Dec 13, 2008
    Messages:
    398
    Likes Received:
    77
    Location:
    south yorkshire
    Changed pump, still no joy. :(
     
  12. Enword

    Enword Funster

    Joined:
    May 20, 2014
    Messages:
    636
    Likes Received:
    2,062
    Location:
    Devon
    Have you got power at the pump connection?
     
    • Thanks Thanks x 1
  13. kickstart

    kickstart Funster

    Joined:
    Dec 13, 2008
    Messages:
    398
    Likes Received:
    77
    Location:
    south yorkshire
    how would I find out if I have ?
     
  14. Enword

    Enword Funster

    Joined:
    May 20, 2014
    Messages:
    636
    Likes Received:
    2,062
    Location:
    Devon
    Do you have a multi meter? test at the pump plug,
     
    • Thanks Thanks x 1
  15. JeanLuc

    JeanLuc Funster

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Messages:
    2,782
    Likes Received:
    1,857
    Location:
    Warwickshire
    Trace the cable on your tank back to the terminal block, put a multimeter across the terminals then get someone to open a tap and see if you read 12 volts.
     
    • Thanks Thanks x 1
  16. jockaneezer

    jockaneezer Funster

    Joined:
    Dec 12, 2010
    Messages:
    1,590
    Likes Received:
    3,061
    Location:
    Cumbria
    Ideally you would use a multi meter, do you have one ? Failing that you can rig up a 12 volt bulb and two lengths of wire connected to where the pump picks up it's power supply from, but first check the pump fuse is ok and if you have the Reich controller fitted, check you have selected the water pump ON and not to OFF or AUTO.
     
    • Thanks Thanks x 1
  17. JeanLuc

    JeanLuc Funster

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Messages:
    2,782
    Likes Received:
    1,857
    Location:
    Warwickshire
    Just a thought, you said in the first post 'one minute taps were working'. Did you test both sink and bathroom taps and neither activated the pump?
     
    • Like Like x 1
    • Thanks Thanks x 1
  18. kickstart

    kickstart Funster

    Joined:
    Dec 13, 2008
    Messages:
    398
    Likes Received:
    77
    Location:
    south yorkshire
    yes checked all taps, not got a multi meter but will get one tomorrow, checked fuse and Reich controller is turned on,
     
  19. kickstart

    kickstart Funster

    Joined:
    Dec 13, 2008
    Messages:
    398
    Likes Received:
    77
    Location:
    south yorkshire
    Just been back out to Motorhome, switched pump off and back on again and working again
     
  20. tonyidle

    tonyidle Funster

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    2,867
    Likes Received:
    2,685
    Location:
    Kendal, Cumbria
    Now test your old pump by connecting it to 12v. I think you might have a working spare ;).
     
Loading...

Share This Page