Using the 3 Network, 12 gb PAYG Data SIM .. in Germany ?

Discussion in 'Motorhome Chat' started by scotjimland, Jun 9, 2016.

  1. scotjimland

    scotjimland Funster Life Member

    Joined:
    Jul 25, 2007
    Messages:
    28,934
    Likes Received:
    25,574
    Location:
    .
    sorry if asked before..

    I have the 3 12gb data sim in a mifi.. Germany is not one of the Feel At Home countries, so what happens if you use it in Germany .. or can't it be used ?
     
  2. Robert Clark

    Robert Clark Funster Life Member

    Joined:
    Jul 12, 2014
    Messages:
    5,616
    Likes Received:
    9,811
    Location:
    East Sussex
    It can be used Jim but it costs a fortune
    When I visited Germany I bought a Vodafone sim in Germany from a Vodafone store
    Worked great - VERY fast 4G, and not overly expensive from memory
    Just take ID with you into the shop as they ask for it
    They register your address as being c/o the shop
     
    • Thanks Thanks x 2
    • Useful Useful x 1
  3. Robert Clark

    Robert Clark Funster Life Member

    Joined:
    Jul 12, 2014
    Messages:
    5,616
    Likes Received:
    9,811
    Location:
    East Sussex
    • Thanks Thanks x 2
  4. scotjimland

    scotjimland Funster Life Member

    Joined:
    Jul 25, 2007
    Messages:
    28,934
    Likes Received:
    25,574
    Location:
    .
    thanks.. but how can the bill you if they have no personal information .. no account ?
     
  5. Robert Clark

    Robert Clark Funster Life Member

    Joined:
    Jul 12, 2014
    Messages:
    5,616
    Likes Received:
    9,811
    Location:
    East Sussex
    On PAYG it wouldn't work as there is no local roaming partner (feel at home)
    For account holders you would run up s bill if you had data roaming turned on
     
  6. scotjimland

    scotjimland Funster Life Member

    Joined:
    Jul 25, 2007
    Messages:
    28,934
    Likes Received:
    25,574
    Location:
    .
    that's what I suspected .. thanks for confirming
     
  7. Minxy Girl

    Minxy Girl Funster Life Member

    Joined:
    Aug 22, 2007
    Messages:
    8,579
    Likes Received:
    9,951
    Location:
    E Yorks
    If they have details of your credit/debit card for when you top up they would be able to charge you via that if you ran up a bill, or they could just send you a bill to pay if they have your personal details from when you first bought it.

    I have a '3' 12gb / 1 year data sim and 'unfortunately' didn't realise that Germany wasn't included in the 'Feel at home' bit! :blush:

    There's gonna be an £11 bill waiting for me at some point for a few days use! :doh:

    ... haven't told hubby yet ... :imoutahere:
     
  8. scotjimland

    scotjimland Funster Life Member

    Joined:
    Jul 25, 2007
    Messages:
    28,934
    Likes Received:
    25,574
    Location:
    .
    I have no account and they have no debit card details or any other personal information.. and according to Robert the PAYG SIM won't connect .. this makes sense ..

    So how did you get it to work Mel.. or wasn't it a PAYG Sim ?
     
  9. Robert Clark

    Robert Clark Funster Life Member

    Joined:
    Jul 12, 2014
    Messages:
    5,616
    Likes Received:
    9,811
    Location:
    East Sussex
    Just called the THREE sales team and was advised that their Pre Paid data only sim card would not work in Germany unless you had a contract, because there is no way for you to pay the extra cost of the data surcharge.
     
    • Thanks Thanks x 1
    • Useful Useful x 1
  10. Minxy Girl

    Minxy Girl Funster Life Member

    Joined:
    Aug 22, 2007
    Messages:
    8,579
    Likes Received:
    9,951
    Location:
    E Yorks
    Well they're talking b*llocks then because mine did!

    Its a 12gb preloaded data sim card which lasts for up to a year, or when the 12gb runs out, whichever comes first. Whether PAYG ones are different I don't know but I did have to register it on-line first so they DO have my details to bill me ... :(
     
    • Useful Useful x 1
  11. scotjimland

    scotjimland Funster Life Member

    Joined:
    Jul 25, 2007
    Messages:
    28,934
    Likes Received:
    25,574
    Location:
    .
    but they don't do 12gb preloaded data sim card which lasts for up to a year, or when the 12gb runs out, whichever comes first, ... on account..
    only PAYG http://store.three.co.uk/pricePlans?includedInternetAllowanceInMB=12GB

    I did not have to register to make it active.. it put it in the MiFi and turned it on.. bingo.

    However, I did go online and register the sim to check if it was set for roaming .. and it was, but that only needed the sim phone number and an email address .. so no way can they send a bill or debit a card ..
     
  12. funflair

    funflair Funster Life Member

    Joined:
    Dec 11, 2013
    Messages:
    4,485
    Likes Received:
    4,741
    Location:
    Guisborough
    My 12gb/12 month 3 data card doesn't work in any of the countries it is not supposed to work in, it just says "searching".

    Bought mine in store and put it into iPad so they have no details to bill any extra to.

    We have just come back from Netherlands and it didn't work there either.

    Martin
     
    • Informative Informative x 1
  13. Minxy Girl

    Minxy Girl Funster Life Member

    Joined:
    Aug 22, 2007
    Messages:
    8,579
    Likes Received:
    9,951
    Location:
    E Yorks
    When I mentioned PAYG I meant ones that came without ANY data preloaded.

    This is the one I have which clearly states preloaded with 12gb:

    http://store.three.co.uk/view/searc...f=0to49.99&includedInternetAllowanceInMB=12GB

    It will be interesting to see if I DO get a bill but they sent me a message to my three dashboard (192.168.1.1) which said:

    You have spent £ 11.22 on Internet since 28/04/2016
    I suppose it may depend on how you bought it - I got my via the internet paying by card so they'd have my payment details that way - how did you pay for yours?
     
  14. funflair

    funflair Funster Life Member

    Joined:
    Dec 11, 2013
    Messages:
    4,485
    Likes Received:
    4,741
    Location:
    Guisborough
    Hi @Minxy Girl have you got the card in a MiFi device?

    Martin
     
  15. Minxy Girl

    Minxy Girl Funster Life Member

    Joined:
    Aug 22, 2007
    Messages:
    8,579
    Likes Received:
    9,951
    Location:
    E Yorks
    Yes, its in my Alcatel 4G one so is a pure sim card, no minutes and although I can text with it, it would be charged if I did as only data is included.
     
  16. funflair

    funflair Funster Life Member

    Joined:
    Dec 11, 2013
    Messages:
    4,485
    Likes Received:
    4,741
    Location:
    Guisborough
    Not exactly sure how it work but I think the charge is to do with it being in a MiFi device, it would appear that if you have linked a card to your "dashboard" you can get extras that are charged for outside of your data bundle.

    Martin
     
  17. NickNic

    NickNic Funster Life Member

    Joined:
    Jan 14, 2014
    Messages:
    5,436
    Likes Received:
    11,128
    Location:
    Kettering
    From memory I don't think ours worked in Germany last year

    Our UK contract Vodafone phones did work but the data was always terrible, never 4G, maybe 3G once or twice.
     
  18. scotjimland

    scotjimland Funster Life Member

    Joined:
    Jul 25, 2007
    Messages:
    28,934
    Likes Received:
    25,574
    Location:
    .
    I bought my card from the 3 store, 12gb data card , it cost £30 ..

    I used a debit card to purchase.. the debit card is NOT registered in my 3 account.. I checked.

    am just off the phone to 3 customer help.. it won't work outside the 'feel at home' countries, i.e. Germany, unless I 'top up' and put 'credit' into my account.
     
    Last edited: Jun 10, 2016
    • Useful Useful x 1
    • Informative Informative x 1
  19. Robert Clark

    Robert Clark Funster Life Member

    Joined:
    Jul 12, 2014
    Messages:
    5,616
    Likes Received:
    9,811
    Location:
    East Sussex
    Depending how long you're staying in Germany it may well be cheaper to buy a Vodafone sim locally than paying to roam on Three
    I was quoted 4p a mb (on Three) which £40 a gb if my maths is right
     
    • Useful Useful x 1
  20. scotjimland

    scotjimland Funster Life Member

    Joined:
    Jul 25, 2007
    Messages:
    28,934
    Likes Received:
    25,574
    Location:
    .
    Yes, it is expensive, so I won't be buying any 3 credit..

    May consider a Vodafone sim , but to be frank.. personally I'm not that bothered about it.. we go away, to get away.. and in times past once we hit France we forget about internet... If we really need it there are always free wifi places to use..
     
Loading...

Share This Page