Thetford 'fridge

Discussion in 'Top Tips & Tricks' started by janeerica, May 3, 2015.

  1. janeerica

    janeerica Read Only Funster

    Joined:
    Jun 15, 2014
    Messages:
    9
    Likes Received:
    17
    Location:
    Godalmig
    My Thetford N100 SES fridge has autoselect between power sources - it works fine on 12v and mains, but gas fails to ignite. Plenty of gas and it is turned on! I should be grateful for any suggestions as to what might cause this. I haven't yet found the ignitor or thermocouple location either. Thanks in advance. Regards Brian
     
  2. Reallyretired

    Reallyretired Funster

    Joined:
    Apr 27, 2008
    Messages:
    5,706
    Likes Received:
    3,211
    Location:
    Eastbourne East Sussex
    Mine behaves eccentrically sometimes, usually if it has not been on gas for a while. The gas seems to select automatically but doesn't light.
    Setting it manually to gas operation gets it going, and after a while it can be turned back to auto and will work as intended. No idea why it does it but I just live with it.
     
  3. WillH

    WillH Funster

    Joined:
    Feb 9, 2008
    Messages:
    1,615
    Likes Received:
    1,287
    Location:
    SW Scotland
    My auto Thetford fridge is now a manual fridge, works fine, no hassle, and I get to choose the energy source. Just been on gas for the best part of two weeks..
     
  4. CWH

    CWH Funster Life Member

    Joined:
    Jan 29, 2014
    Messages:
    2,698
    Likes Received:
    10,157
    Location:
    under a wand'rin' star
    Finally got ours sorted.
    Park up. Engine off. Wait. it takes a bit of time to decide its safe to ignite.
    Then once the gas symbol starts flashing (or occasionally it goes on full-time), the triangular warning light is also flashing - press this and hey presto, it ignites.
    Hope this works for you also.

    EDIT sorry, just realised ours is a Dometic.
     
    Last edited: May 3, 2015
  5. DP_JAY

    DP_JAY Funster Life Member

    Joined:
    Mar 17, 2010
    Messages:
    1,798
    Likes Received:
    1,022
    Location:
    Cark, Cumbria
    Have you got it sorted?
    Does it work in manual/gas?
    Can you hear the igniter ticking?

    BTW there is no thermocouple on ours, it uses the igniter electrode as a thermocouple.
     
  6. iceni

    iceni Read Only Funster

    Joined:
    Dec 3, 2007
    Messages:
    301
    Likes Received:
    115
    Location:
    Birmingham
    Bear in mind that the gas wont light for 15mins if you have run the engine. Just in case the reason you have stopped is because your filling up with fuel :)
     
    • Like Like x 1
  7. geoffrey brooke

    geoffrey brooke Read Only Funster

    Joined:
    May 9, 2015
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Location:
    United Kingdom
    same problem with our thetford...had to replace the electronic circuit board...ball ache as you have to remove fridge...thetford customer service useless
     
  8. Jaws

    Jaws Funster Life Member

    Joined:
    Sep 26, 2008
    Messages:
    18,329
    Likes Received:
    21,657
    Location:
    Narrfoook
    You are right there.. absolute waste of space the lot of 'em
     
  9. janeerica

    janeerica Read Only Funster

    Joined:
    Jun 15, 2014
    Messages:
    9
    Likes Received:
    17
    Location:
    Godalmig
    Thank you all for your advice. Somehow I've managed to get going - cleaned the jets and fiddled around and hey presto, a working 'fridge. Help much appreciated.
     
    • Like Like x 3
Loading...
Similar Threads
  1. Hettie's Crew
    Replies:
    2
    Views:
    907

Share This Page