Sprinter electrics

Discussion in 'Motorhome Chat' started by spongy, May 5, 2016.

  1. spongy

    spongy Read Only Funster

    Joined:
    Jul 29, 2009
    Messages:
    266
    Likes Received:
    89
    Location:
    hampshire
    Yet again the electrics are playing up on my Sprinter. In its 8 year life it has had a new fuse board and relays, 2 new ignition switches and several visits to the workshop because of warning lights. I had it checked in February because it had ESP warning but £95.00 later they couldn't find anything wrong. It is again showing ESP warning and speedtronic cruise control warning "visit workshop". If I switch the ignition of and then restart everything is ok. Should I need to worry or is this yet another Mercedes gremlin. Anybody else had this problem.

    Spongy
     
  2. FJmike

    FJmike Funster

    Joined:
    Jul 17, 2014
    Messages:
    640
    Likes Received:
    731
    Location:
    Swindon
    I had the abs asp light problem on my 2007 sprinter based Pilote . After several misdiagnosis and a few times not being able to start until fault cleared. The fault was tracked down by a local mechanic to corroded relays and wires under the dash.
     
  3. Mikescuba

    Mikescuba Funster

    Joined:
    May 2, 2016
    Messages:
    187
    Likes Received:
    419
    Location:
    Rhone Alps
    On my work Sprinter van it has occasionally had a ESP warning light come on, and like you I just switch off the start up again and its cleared. It has been doing that since new. Its six years old now. I did have a problem with some sensors which caused a loss of power due to the system self protecting the engine. I had to have the exhaust sensor changed and a couple of others . No idea what they were but it sorted the problems out and improved fuel economy.
     
  4. TheBig1

    TheBig1 Funster Life Member

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    7,224
    Likes Received:
    9,612
    Location:
    Dorset
    i would be investigating the wiring to the fuse/relay board. if the last replacement was down to water ingress and corrosion the multiplugs may be corroded too.
     
  5. spongy

    spongy Read Only Funster

    Joined:
    Jul 29, 2009
    Messages:
    266
    Likes Received:
    89
    Location:
    hampshire
    Hi the big1
    The fuse board was replaced due to corrosion, good point and may have that investigated

    Spongy
     
  6. spongy

    spongy Read Only Funster

    Joined:
    Jul 29, 2009
    Messages:
    266
    Likes Received:
    89
    Location:
    hampshire
    Thanks for that bit of info, as the warning light does not come back on when I restart I think I will see how it goes. It doesn't affect the starting.

    Spongy
     
    • Useful Useful x 1
Loading...

Share This Page