Setting up email account in Vista?

Discussion in 'Computers' started by Teasy2007, Oct 18, 2009.

  1. Teasy2007

    Teasy2007 Funster

    Joined:
    Sep 26, 2007
    Messages:
    1,643
    Likes Received:
    724
    Location:
    Rotherham South Yorkshire
    Hi, can anyone advise me on how to set up Google email in my control panel. I have tried different ways but am unsure which setting to choose, ie pop httml etc etc.

    I want to send photographs via email and Vista wants me to set up a profile in the control panel, hence my problem.

    Thanks for any assistance.

    Ginny
     
  2. Munchie

    Munchie Funster Life Member

    Joined:
    Jul 28, 2007
    Messages:
    8,531
    Likes Received:
    11,669
    Location:
    Champagnac-La-Riviere

    You have to go into your Goofle mail settings and enable POP having done this open vista mail or outlook express whichever you are using. Then account and new. Vista should then find your account when you put in your e mail address.i.e joebloggs@googlemail.com or whatever yours is. :thumb:
     
  3. Teasy2007

    Teasy2007 Funster

    Joined:
    Sep 26, 2007
    Messages:
    1,643
    Likes Received:
    724
    Location:
    Rotherham South Yorkshire
    Where are the google mail settings please?? I have looked in the tools at the top of the page and within google.
     
  4. Munchie

    Munchie Funster Life Member

    Joined:
    Jul 28, 2007
    Messages:
    8,531
    Likes Received:
    11,669
    Location:
    Champagnac-La-Riviere
    In Google mail once you have logged on to your account you should be able to access "account" "settings" and on that page you can enable POP. :Smile:

    Just checked "settings" is along the top box where your mail is.
     
    Last edited: Oct 18, 2009
  5. Teasy2007

    Teasy2007 Funster

    Joined:
    Sep 26, 2007
    Messages:
    1,643
    Likes Received:
    724
    Location:
    Rotherham South Yorkshire
    OK I have managed that, but what do I put in the incoming mail server and outgoing mail server in the control panel settings? I use Sky for my broadband.

    Is there somewhere I can research on the internet for this sort of thing????
     
  6. scotjimland

    scotjimland Funster Life Member

    Joined:
    Jul 25, 2007
    Messages:
    28,934
    Likes Received:
    25,574
    Location:
    .
    Hi

    go back to Gmail , look in settings, look for configuration instructions , follow the instructions for your email client ...
     
  7. Munchie

    Munchie Funster Life Member

    Joined:
    Jul 28, 2007
    Messages:
    8,531
    Likes Received:
    11,669
    Location:
    Champagnac-La-Riviere

    You shouldn't have to do this (but you can) once POP is enabled in g mail or google mail windows mail or outlook should find it and install the correct settings. :BigGrin: Did on mine anyway. :thumb:
     
  8. scotjimland

    scotjimland Funster Life Member

    Joined:
    Jul 25, 2007
    Messages:
    28,934
    Likes Received:
    25,574
    Location:
    .
    Yes indeed,

    I assumed the OP's hadn't .. so may have to be done manually.

    jim
     
  9. kandave

    kandave Read Only Funster

    Joined:
    Aug 29, 2009
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Location:
    Northants
    Link to configuratoin settings

    Hi, this link will take you through it. Option 6 is for setting up Outlook / Windows Mail

    Enabling POP - Gmail Help

    Regards

    Keith
     
  10. Teasy2007

    Teasy2007 Funster

    Joined:
    Sep 26, 2007
    Messages:
    1,643
    Likes Received:
    724
    Location:
    Rotherham South Yorkshire
    I have done all the above, but it still wont work, and when I go back into settings, having saved them, POP is still not ticked ! I will just have to use photobucket instead of it being really easy!

    Here is a silly question. When I am in my Pictures folder there is an 'email' option at the top, when I click on a picture and press email, it tells me it has been sent! but where has it gone???

    Computers, dont you hate them!!

    Ginny
     
  11. kandave

    kandave Read Only Funster

    Joined:
    Aug 29, 2009
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Location:
    Northants
    When you set up the info the pop3 address is so you can pick up email via Outlook / Windows Mail. It also asks you for an smtp address. If you put the google info it is probably sending your emails into the ether. The smtp setting has to reflect the company whose server you are using for the broadband. If you are with Orange for example your pop3 would be the google one but the smtp would be for Orange as outgoing mail has to be processed through their server. Search for smtp settings on your broadband provider's website.
     
  12. Teasy2007

    Teasy2007 Funster

    Joined:
    Sep 26, 2007
    Messages:
    1,643
    Likes Received:
    724
    Location:
    Rotherham South Yorkshire
    Yes, thats what I am missing! the smtp address. Google works fine but I want it to take over from Outlook, which I dont like. If I am on a web page I want to be able to click email and have it go to google, not get into outlook, or worse still not connect to anything.

    I am with Sky broadband so I will go on their website!

    Thanks

    Ginny
     
Loading...

Share This Page