Schaudt DT220 and 2 x Varta LFD 90's ... HELP?

Discussion in 'Tech/Mech General' started by Boolush, Feb 15, 2015.

  1. Boolush

    Boolush Read Only Funster

    Joined:
    Sep 17, 2012
    Messages:
    16
    Likes Received:
    4
    Location:
    Lincoln
    I won't bore you with the "in's and out's" but have just had fitted a reconditioned Schaudt EBL220 and 2 new Varta LFD90 batteries. Everything appears to be working but for some reason the Schaudt DT220 control panel is showing a question mark (?) after the amperage hours - i.e.

    144Ah?

    The manual suggests that this means the batteries are not fully charged but, switching to a % display, it shows that the batteries are at 100%.

    Settings-wise I've input the correct details (180Ah) and the control panel has automatically adjusted the Ah to reflect the 20% deduction (e.g. 180 x 20% = 36 ... 180 - 36 = 144).

    I realise questions regarding batteries can often kick-start a whole discussion on amps, watts and volts etc. but what I need to know is whether the (?) is telling me there's a problem in the setup (didn't have a (?) previously)?

    Any advice or help appreciated.

    Thanks in advance,

    Hugh
     
  2. lunarman

    lunarman Funster

    Joined:
    Sep 23, 2008
    Messages:
    1,456
    Likes Received:
    872
    Location:
    South Glos
    I have an ebl220 but with a different control panel. I got the same symptons when I disconnected the batteries and then just reconnected them there would be a red light next to a ? which would disappear after about 24 hrs charging with the solar panel.

    I have since found that there is a specific sequence of buttons to press on the control panel when both disconnecting and reconnecting the batteries to the ebl220. I have followed this when replacing the batteries recently and the ? did not light up.

    Have you followed the sequence required for your set up?

    John
     
  3. DP_JAY

    DP_JAY Funster Life Member

    Joined:
    Mar 17, 2010
    Messages:
    1,798
    Likes Received:
    1,022
    Location:
    Cark, Cumbria
    I've had similar issue when the batteries have been disconected. Always sorts itself out after a day or so. I thought it might be to do with the fact that the battery bank is bigger than the max it can be set to?
     
  4. Boolush

    Boolush Read Only Funster

    Joined:
    Sep 17, 2012
    Messages:
    16
    Likes Received:
    4
    Location:
    Lincoln
    The only thing I've done with the control panel is to 'confirm' the total Ah of the batteries ... it did the calculation etc. The technician/fitter from A and N Caravans switched on following the work... I assume the instruction are in the manual so will take a look.

    Thanks John.
     
  5. Boolush

    Boolush Read Only Funster

    Joined:
    Sep 17, 2012
    Messages:
    16
    Likes Received:
    4
    Location:
    Lincoln
    Technician did say they'd sort themselves out and not to worry ... but just want to be sure there isn't a problem seeings as it states they're fully charged.

    Thanks Jay
     
  6. JeanLuc

    JeanLuc Funster

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Messages:
    2,782
    Likes Received:
    1,859
    Location:
    Warwickshire
    If it does not sort itself out, I suggest you send an email to Udo Lang at Schaudt. He will advise you of any special button sequence you need to follow. A very helpful chap who speaks English and responds very quickly in my experience.
    Udo.Lang@schaudt-gmbh.de
     
    • Like Like x 2
  7. Boolush

    Boolush Read Only Funster

    Joined:
    Sep 17, 2012
    Messages:
    16
    Likes Received:
    4
    Location:
    Lincoln
    Thanks JeanLuc
    (y)
     
  8. Margaritaman

    Margaritaman Funster

    Joined:
    Oct 27, 2013
    Messages:
    83
    Likes Received:
    80
    Location:
    East Yorkshire
    Once the charger has been on mains hook-up for a few hours the "?" will disappear. If you batteries are charging only on solar this time will be longer. Despite the "%" showing 100% the charging system is performing a one time calibration of the batteries charging rate etc.

    This calibration occurs every time the batteries are disconnected from the charging system.

    Hope this helps
    Chris
     
    • Like Like x 1
  9. dpsuk999

    dpsuk999 Funster

    Joined:
    Jun 6, 2012
    Messages:
    270
    Likes Received:
    241
    Location:
    Leeds
    As already posted its the EBL doing its calibration. If you take it off EHU and turn on a few 12v appliances (higher wattage the better) for an hour or two so you see the % going down then plug EHU back in the ? will dissapear.

    David.
     
  10. Boolush

    Boolush Read Only Funster

    Joined:
    Sep 17, 2012
    Messages:
    16
    Likes Received:
    4
    Location:
    Lincoln
    All working fine now. Many thanks for the advice and information.

    Hugh
     
Loading...

Share This Page