Sat nav Garmin Nuvi playing up

Discussion in 'Motorhome Chat' started by Jac Sprat, Mar 22, 2016.

  1. Jac Sprat

    Jac Sprat Funster

    Joined:
    Feb 19, 2015
    Messages:
    825
    Likes Received:
    471
    Location:
    Norfolk
    Don't know why but when we nearly reach our destination it cuts out and refuses to switch on properly. It's happened about 5times now! It's still quite new so it's very irritating. Has anyone else had this? It seems all set to drive to our next destination tomorrow but has a fit of the sulks if we ask it to go to the original now nearby place.
    We have a Kenwood Sat nav entertainment centre with a screen opening up above the radio. This came with the van. We switched it on once by mistake and it wasn't bad. We'd like to use it as a stand by for when Garmin plays silly buggers. We now can't switch it on! The select button is greyed out on the menu screen. We have spent ages looking at it and reading the manual but amazingly it doesn't tell you how to switch it on. .it's a Kenwood KVT -729DVD and is called a monitor with DVD receiver. Can anyone help? You can toggle between all the functions but sat nav doesn't come up!! GRRRRRRRRRRRRRRRRR!
     
  2. Scotties

    Scotties Funster Life Member

    Joined:
    Sep 23, 2008
    Messages:
    359
    Likes Received:
    164
    Location:
    Norfolk
  3. John Laidler

    John Laidler Funster

    Joined:
    Jan 9, 2013
    Messages:
    8,567
    Likes Received:
    11,545
    Location:
    Plympton, Devon
    Is it possible your Garmin is becoming disconnected from the power and stops when the batteries run flat?

    The next time it happens check the plug is still properly inserted in the dashboard, they can vibrate out.
     
    Last edited: Mar 22, 2016
    • Informative Informative x 1
  4. Wickolad

    Wickolad Funster

    Joined:
    Sep 10, 2013
    Messages:
    479
    Likes Received:
    517
    Location:
    Wickersley
    I have a Garmin nuvi in my car that suffered the same problem, cutting out and refusing to start back up, luckily I was able to reset it through the pin hole reset in the back. I hooked it up to the computer and went on Garmin web site, it was overdue a software update and since updating it, has never done it again.
    There's every chance yours is just in need of software update, even though it's not very old.
    Hope it solves problem for you. :)
    Lance
     
    • Like Like x 1
  5. Gellyneck

    Gellyneck Funster Life Member

    Joined:
    Jun 5, 2014
    Messages:
    1,445
    Likes Received:
    2,049
    Location:
    Scotland
  6. Jac Sprat

    Jac Sprat Funster

    Joined:
    Feb 19, 2015
    Messages:
    825
    Likes Received:
    471
    Location:
    Norfolk
    Thanks we are now on the road and didn't bring the Garmin- to -pc hook up lead with us as we'd just updated it. In retrospect a silly oversight. We won't be home for a month now.
    We did check the plug which was fine. Guess we'll have to wait now.
    Sorry no one has the same Goodwin system but I knew it was a long shot.
    Are there any good European ones does anyone know?
     
  7. John Laidler

    John Laidler Funster

    Joined:
    Jan 9, 2013
    Messages:
    8,567
    Likes Received:
    11,545
    Location:
    Plympton, Devon
    Just a thought but does the Kenwood satnav only work with the engine running? I'm trying to think why the option to switch it on is greyed out.
     
  8. Larby

    Larby Funster

    Joined:
    Jun 17, 2012
    Messages:
    1,676
    Likes Received:
    3,871
    Location:
    North Essex
    Could you set your destination say 5 miles further but put the required destination as a via?
     
    • Like Like x 2
  9. Khizzie

    Khizzie Funster

    Joined:
    Jul 26, 2014
    Messages:
    2,210
    Likes Received:
    3,303
    Location:
    Newbury , West Berkshire
    Good idea ...@Larby
     
  10. Larby

    Larby Funster

    Joined:
    Jun 17, 2012
    Messages:
    1,676
    Likes Received:
    3,871
    Location:
    North Essex
  11. Jill

    Jill Funster

    Joined:
    Jan 19, 2010
    Messages:
    159
    Likes Received:
    103
    Location:
    Pembrokeshire
    Mine did that. We eventually trace the problem to the 12v plug unscrewing itself & losing contact internally. Sorted with a bit of locktight.
     
Loading...

Share This Page