No hot water when running on gas - help!!

Discussion in 'The Beginner' started by Liftdoctor, Oct 13, 2016.

  1. Liftdoctor

    Liftdoctor Read Only Funster

    Joined:
    Oct 13, 2016
    Messages:
    3
    Likes Received:
    1
    Location:
    LEEDS, West Yorkshire
    Newbie here [just bought first MH last week!] - Truma Ultrastore heats water when on EHU but fired up the heater on gas today & after 15 minutes still had no hot water out of tap - any ideas would be greatly appreciated. Many thanks
     
  2. Enword

    Enword Funster

    Joined:
    May 20, 2014
    Messages:
    633
    Likes Received:
    2,056
    Location:
    Devon
    Did you take off the outside cover?
     
  3. RowleyBirkinQC

    RowleyBirkinQC Funster

    Joined:
    Sep 20, 2014
    Messages:
    625
    Likes Received:
    1,275
    Location:
    Dazed & Confused
    Did you fire up the gas heater or the boiler? What colour light is on the control?
     
    • Like Like x 1
  4. Enword

    Enword Funster

    Joined:
    May 20, 2014
    Messages:
    633
    Likes Received:
    2,056
    Location:
    Devon
  5. Langtoftlad

    Langtoftlad Funster Life Member

    Joined:
    Apr 12, 2011
    Messages:
    1,612
    Likes Received:
    3,887
    Location:
    Langtoft, South Lincs
    Had a similar problem a few weeks ago - a weak red light was illuminated... Manual suggested might be a glitch in the gas supply.
    Recommendation was to turn off the boiler for 10 minutes & turn it back on again.
    Worked for me
    Try it.
     
  6. lorger

    lorger Funster

    Joined:
    Jul 11, 2008
    Messages:
    6,184
    Likes Received:
    7,546
    Location:
    Dumfries
    A few daft questions first,

    You do have gas

    Gas is switched on

    Does the water flow ok when opening the hot tap.

    Is it blow air heating using the boiler or do you have a boiler for water and heater/fire

    Does it have a control panel, if so any codes or flashing lights red, Amber or green are the normal
     
  7. Liftdoctor

    Liftdoctor Read Only Funster

    Joined:
    Oct 13, 2016
    Messages:
    3
    Likes Received:
    1
    Location:
    LEEDS, West Yorkshire
    Gas on, vent cover off, control knob to 'flame' icon, heater ignited & giving off both convection & blown air heat. Cannot see any light on the control panel. I do get hot water when I run on the electric hook-up, but not on gas. Water flows very well, but very cold! Enword - cheers for the video - it confirmed my correct operation of the controls. Thank you everyone, for your speedy assistance to rectify my problem - I suppose I'll wash in cold for the time being!
     
    • Informative Informative x 1
  8. lorger

    lorger Funster

    Joined:
    Jul 11, 2008
    Messages:
    6,184
    Likes Received:
    7,546
    Location:
    Dumfries
    I'm not sure if yours is the same, if you look at the video the dial on the right normally goes Amber on mine while the water is heating up. If any fault appears it will go red, is your going Amber or any colour. When you put your blow air heating on while on gas you should hear a fan then the boiler firing up, you should also hear this for the water.

    Is the boiler accessible as it might have blown a fuse.
     
  9. Liftdoctor

    Liftdoctor Read Only Funster

    Joined:
    Oct 13, 2016
    Messages:
    3
    Likes Received:
    1
    Location:
    LEEDS, West Yorkshire
    Thank you, everyone, for your assistance - the MH is lovely & warm now with lots of hot water for a shower, etc.
    The problem we were having was the sequence of the process for the provision of heating & hot water!
    Ta muchly.
     
    • Like Like x 1
    • Thanks Thanks x 1
Loading...

Share This Page