Mains charger problem?

Discussion in 'Tech/Mech General' started by Dereckerick, May 10, 2010.

  1. Dereckerick

    Dereckerick

    Joined:
    Jul 14, 2009
    Messages:
    237
    Likes Received:
    147
    Location:
    Merseyside
    Hi guys


    Im away in Cornwall and my batterys aren't charging whilst hooked up. The fridge 12v light comes on when we are driving and the 240v light comes on when hooked up.All of the 240v sockets work but the 12v lights are dimming rapidly.

    Its a Zig X7, ive not checked the output wires to see if there is power going to the batteries. The fuses on the output are also fine.

    It also wasn't charging when driving, but i suspect/hope that the control panel wasnt switched to 12v whilst driving, part way through the journey i noticed and it charged a little.


    Where is the switch meant to be whe driving/hooked up.

    2001 Autotrail Cheyenne fiat 2.8.


    Many Thanks i advance guys
     
  2. old-mo

    old-mo Funster Extra Special Life Member

    Joined:
    Oct 16, 2008
    Messages:
    12,717
    Likes Received:
    38,630
    Location:
    Dorset
    Probably talking out the back of my head,, but is there a reset button ? or perhaps your auxhillary battery is duff and not holding the charge but motoring perhaps there is enough electric being generated to light the fridge light,, or a wire needs nipping up some where perhaps the battery or from the zig unit..

    Just cluching at straws really..
     
  3. Dereckerick

    Dereckerick

    Joined:
    Jul 14, 2009
    Messages:
    237
    Likes Received:
    147
    Location:
    Merseyside
    The batteries are 2x110 elecsols 12 months old.

    Going to get a tester on it asap
     
  4. Fatalhud

    Fatalhud Read Only Funster

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    289
    Likes Received:
    1
    Location:
    Nottingham
    Use a volt meter to test the voltage with the charger switched off
    then retest with the charger on

    You should see a higher voltage with the charger on

    Alan H
     
  5. neilmac

    neilmac Read Only Funster

    Joined:
    Nov 24, 2008
    Messages:
    219
    Likes Received:
    2
    Location:
    UK, France & Spain
    Not sure what your control panel is like but could it just be that it needs to be switched to the battery you want charged while on hookup or driving? If neither battery is selected then neither charge?

    Just my thoughts....
     
  6. craiggs

    craiggs Read Only Funster

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Messages:
    67
    Likes Received:
    0
    i had that it would charge when the engine was running you could see the arrow going in to the bat but when on 240v the arrow was going the other way the zigzag box had gone king dick had to get it repaired
     
  7. pappajohn

    pappajohn Funster Life Member

    Joined:
    Aug 26, 2007
    Messages:
    29,484
    Likes Received:
    16,967
    Location:
    YO11 2BD
    Hi Nick,

    your charger should act as a power supply when on hook up, regardless of switch positions, so you arent using the battery for 12v...only the chargers output.
    if the switch is in the correct position it will, of course, charge the batteries as well.

    sounds like your charger has gone t*ts up or its been accidently turned off.

    my panel switch has three positions...HAB..OFF..ENGINE.

    if on hookup, and charger turned on, any position works the 12v stuff....if not then only HAB or ENGINE will work.

    mines not a zig panel so yours may be different.
     
  8. Terry

    Terry Funster

    Joined:
    Dec 27, 2007
    Messages:
    10,722
    Likes Received:
    6,224
    Location:
    South yorks
    Hi no idea on your unit but you can download info on it below

    http://12voltsdc.webs.com/zigmanuals.htm
    terry
     
Loading...

Share This Page