KPH speedo swap

Discussion in 'Fiat' started by 955matt, Jun 5, 2016.

  1. 955matt

    955matt Funster

    Joined:
    Sep 8, 2012
    Messages:
    135
    Likes Received:
    93
    Location:
    bexhill on sea
    Hi I got a left hand drive burstner, with a KPH only speedo can I get an overlay or can I swap the speedo with a MPH speedo?

    Many Thanks Matt
     
  2. pandj

    pandj Funster Life Member

    Joined:
    Jul 21, 2013
    Messages:
    478
    Likes Received:
    1,128
    Location:
    East Sussex
    I just use my sat nav for the speed in UK, didn't bother with overlay. (y)
     
  3. TheBig1

    TheBig1 Funster Life Member

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    7,199
    Likes Received:
    9,581
    Location:
    Dorset
    they make dual mph/kph overlay stickers cheap
     
  4. vwalan

    vwalan Funster

    Joined:
    Sep 23, 2008
    Messages:
    7,594
    Likes Received:
    3,853
    Location:
    roche cornwall
    every vehicle i have as kmh speedo. the tacho in my truck does show both but all my cars and m,bikes are in kmh . 100 km is 60mph near enough .
     
    • Like Like x 1
  5. Mattyjwr

    Mattyjwr Funster Life Member

    Joined:
    Aug 18, 2013
    Messages:
    1,816
    Likes Received:
    3,115
    Location:
    Beds
    Yes you can - you may not need an overlay - it depends on what your speedo displays but you may need to get a device that intercepts the signal and changes the sensitivity of the dial so that it displays speed and distance in miles rather than km.

    Something like this: http://www.charnet-ltd.com/KPH_MPH_Speedo.html
     
  6. Techno

    Techno Funster Life Member

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Messages:
    13,847
    Likes Received:
    14,475
    Location:
    Leeds the one up North
  7. Steve N Tracy

    Steve N Tracy Funster

    Joined:
    Jun 1, 2015
    Messages:
    153
    Likes Received:
    84
    Location:
    Southampton
    Speedo converters like these will only work on vehicles with a AC or square wave digital signal Japanese vehicles, designed roughly before 2006 and European vehicles before 2000, you have not said what year your Burstner is but it probably has a CAN based vehicle wiring system these are mainly only available for Japanese domestic built vehicles as these are the most common imported vehicles that are converted, so the cheapest option would either be a overlay or a second hand speedo, if you go the replacement speedo route either S/H or new it will probably need to be programmed to the vehicle by a main dealer.
     
  8. Clarky

    Clarky Funster

    Joined:
    Oct 30, 2010
    Messages:
    766
    Likes Received:
    1,162
    Location:
    Suffolk or France or ........
    Just use a sat nav like I do.
    Mounted closer to eye level, rather than looking down into the gloom, it's much easier to read and more accurate.

    Richard.
     
  9. Lenny HB

    Lenny HB Funster

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Messages:
    5,214
    Likes Received:
    5,009
    Location:
    West Sussex
    It won't pass an inspection required by the VCA so you won't be able to get the VCA certificate you need to be able to register ghe vehicle.
     
  10. pandj

    pandj Funster Life Member

    Joined:
    Jul 21, 2013
    Messages:
    478
    Likes Received:
    1,128
    Location:
    East Sussex
    Our current van and last van only had kph and both are uk registered and the older one passed MOT ok.
     
  11. Techno

    Techno Funster Life Member

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Messages:
    13,847
    Likes Received:
    14,475
    Location:
    Leeds the one up North
    I suspect they were registered before the rules changed.
    Mine was registered new in 2008 but since I acquired it I fitted an overlay. I don't understand why so many are resistant to this as it's easy and cheap.
     
    • Informative Informative x 1
  12. pandj

    pandj Funster Life Member

    Joined:
    Jul 21, 2013
    Messages:
    478
    Likes Received:
    1,128
    Location:
    East Sussex
    Our current van was registered less than 4 weeks ago, brand new.(y)
     
  13. Techno

    Techno Funster Life Member

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Messages:
    13,847
    Likes Received:
    14,475
    Location:
    Leeds the one up North
    My original
    image.jpeg
    My new one has Mph and kph
    image.jpeg
     
    • Like Like x 1
  14. Techno

    Techno Funster Life Member

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Messages:
    13,847
    Likes Received:
    14,475
    Location:
    Leeds the one up North
    Is it in kph only?
     
  15. pandj

    pandj Funster Life Member

    Joined:
    Jul 21, 2013
    Messages:
    478
    Likes Received:
    1,128
    Location:
    East Sussex
    yes, It's LHD to UK spec ( as ordered)
     
    • Informative Informative x 2
  16. Techno

    Techno Funster Life Member

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Messages:
    13,847
    Likes Received:
    14,475
    Location:
    Leeds the one up North
    I don't know how you got away with it now
     
  17. pandj

    pandj Funster Life Member

    Joined:
    Jul 21, 2013
    Messages:
    478
    Likes Received:
    1,128
    Location:
    East Sussex
    Van built to order through UK dealer and registered by them.
     
  18. Techno

    Techno Funster Life Member

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Messages:
    13,847
    Likes Received:
    14,475
    Location:
    Leeds the one up North
    If it's ordered to UK spec it should have mph & Kph same as a RHD

    Mine was ordered to UK spec but it had LHD headlights KPH speedo and fog light wrong side. That's dealers for you
     
    • Informative Informative x 1
  19. pandj

    pandj Funster Life Member

    Joined:
    Jul 21, 2013
    Messages:
    478
    Likes Received:
    1,128
    Location:
    East Sussex
    I'l' be having a chat with dealer on our return to UK. (y)
     
    • Like Like x 1
  20. Lenny HB

    Lenny HB Funster

    Joined:
    Oct 18, 2007
    Messages:
    5,214
    Likes Received:
    5,009
    Location:
    West Sussex
    It will pass an MOT but you can not register a vehicle unless it has a mph speedo or duel marked speedo.

    Quote from VCA form:
    "That a speedometer has been fitted which is capable of indicating speed in both miles per hour and
    kilometres per hour, either simultaneously, or by operation of a switch.
    Note: We can not accept secondary devices, hand written changes or multiple stickers applied to the
    speedometer. We can only accept the changes detailed below.
    The speedometer must be marked up to the maximum speed of the vehicle, with graduations at 1, 2, 5, or
    10mph, and with values at intervals not exceeding 20mph. For this change we can accept the following
    options.
    a) That the factory fitted speedometer is dual marked as standard
    b) The existing (digital) speedometer is, permanently, re-programmed, through a standard feature of the
    vehicle, to display the vehicle speed in mph
    c) A miles per hour speedometer is fitted in-place of the factory fitted unit
    d) A professional, single, miles per hour, overlay is applied directly to the speedometer face plate, not the
    glass front plate (the overlay must be durable and accurate, with markings visible in both day and night
    driving conditions).
    e) A dual marked dial / facia has been added as a replacement to the factory fitted one"

    Rules changed April 2012.

    It would be more useful to the OP if people checked the rules before posting inaccurate facts.:)
     
    • Informative Informative x 1

Share This Page