Help.... Win 95 install disk

Discussion in 'Computers' started by Wildman, Aug 23, 2015.

  1. Wildman

    Wildman Read Only Funster

    Joined:
    May 30, 2008
    Messages:
    15,458
    Likes Received:
    8,598
    Location:
    Ilfracombe, Devon
    Wanted a Win 95 install disk. Yes I know it is old but I have a vinyl plotter the software for which will only run on win 95 and the computer it came on refuses to boot. I have the sign software (for win 95 only) on disks (hopefully). Need to try an install on another machine to make sure it will indeed install.
    Anyone still have one in the drawer?
     
  2. Flamenca

    Flamenca Funster Life Member

    Joined:
    Jun 21, 2013
    Messages:
    755
    Likes Received:
    452
    Location:
    Cornwall/France/Spain
    If you are not able to obtain a disk then Windows 95 is still available as an ISO file online to enable you to burn your own.
     
    • Like Like x 2
  3. golly

    golly Funster

    Joined:
    Aug 16, 2009
    Messages:
    1,093
    Likes Received:
    1,974
    Location:
    Co Durham
    Have got this disc, but no product key, if its any good pm your address and I will post. IMG_20150823_140255724.jpg
     
    • Like Like x 2
  4. Wildman

    Wildman Read Only Funster

    Joined:
    May 30, 2008
    Messages:
    15,458
    Likes Received:
    8,598
    Location:
    Ilfracombe, Devon
    thanks everyone it seems I was misinformed, The computer has started to boot into windows ME, not 95 then hangs, I do have a windows me disk I think but unable to enter the bios to instruct it to load from CD rather than hard drive. I need to run a repair if possible rather than a new install as I need to preserve the settings for the Summacut D620 plotter and the sign maker software
     
  5. GJH

    GJH Funster Life Member

    Joined:
    Aug 20, 2007
    Messages:
    27,228
    Likes Received:
    34,402
    Location:
    Acklam, Teesside, originally Glossop
    Old advice for getting into the BIOS was to repeatedly press the appropriate function key as soon as the system unit was switched on, so as to be able to get in before the OS starts. If you don't know which function key to use then try Googling the machine name.
     
    • Like Like x 1
  6. Wildbill

    Wildbill Funster

    Joined:
    Nov 18, 2011
    Messages:
    7,060
    Likes Received:
    12,008
    Location:
    Goole funster top up and elsan point
  7. WynandJean

    WynandJean Funster

    Joined:
    Mar 23, 2010
    Messages:
    2,366
    Likes Received:
    1,325
    Location:
    West Midlands
    I've probably got 'em all 'in my drawer', let me know what you end up needing.

    Wyn
     
    • Like Like x 1
  8. Wildman

    Wildman Read Only Funster

    Joined:
    May 30, 2008
    Messages:
    15,458
    Likes Received:
    8,598
    Location:
    Ilfracombe, Devon
    well making some progress, left running it eventually says there is a registry problem and to run regscan, however command prompt is not one of the options to continue, they are I think
    1 normal
    2 safe mode
    3 step at a time etc
    I finally got into the bios and it should read a cd as 1st boot drive but ignores the ME disc I tried to boot with. As it is set up in the loft I am running up and down the damn stairs
     
  9. Gellyneck

    Gellyneck Funster Life Member

    Joined:
    Jun 5, 2014
    Messages:
    1,445
    Likes Received:
    2,049
    Location:
    Scotland
    Have you tried to boot into Safe Mode?
    If you can get into there you could try running "Last Known Good Configuration" or a System Restore (assuming you had that set-up) to take you back to a good configuration.

    If not, this article MAY help?
    http://www.russharvey.bc.ca/resources/legacyrecovery.html
    or here
    http://www.tomshardware.co.uk/forum/166324-48-repair-winme
     
    • Like Like x 2
  10. Wildman

    Wildman Read Only Funster

    Joined:
    May 30, 2008
    Messages:
    15,458
    Likes Received:
    8,598
    Location:
    Ilfracombe, Devon
    update, I have no idea what is on the harddrive or if system restore was setup. It is a new to me computer.
    It now reports the windows loader file is missing or corrupt. I tried opening a command window to run chkdsk but no commands work without the windows loader just a c: prompt. Presumably there is no way to get to msdos. Safe mode encounters the same problem. I have no idea if there is a modem in it I think not so no way to port in.
     
  11. Gellyneck

    Gellyneck Funster Life Member

    Joined:
    Jun 5, 2014
    Messages:
    1,445
    Likes Received:
    2,049
    Location:
    Scotland
    Does the machine have a floppy disc drive? If so, you could try downloading a Windows Me boot disc and copying that to the floppy disc.
    Might give you access to Command Prompt.
     
    • Like Like x 1
  12. tick59

    tick59 Funster

    Joined:
    Dec 25, 2007
    Messages:
    1,241
    Likes Received:
    1,087
    Location:
    Newcastle Upon Tyne
    CHUCK IT IN THE BIN ALONG WITH THE EMPTY FRAY BENTOS PIE TINS. fun!!! fun!!! fun!!!
     
  13. TheBig1

    TheBig1 Funster Life Member

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    7,205
    Likes Received:
    9,587
    Location:
    Dorset
    if you have the plotter software, I would install xp and run the programme in compatibility mode

    otherwise, as suggested use a boot disk and repair/reinstall ME from there

    if win.com is corrupt you could try to replace it from DOS but no guarantees it will work
     
  14. Wildman

    Wildman Read Only Funster

    Joined:
    May 30, 2008
    Messages:
    15,458
    Likes Received:
    8,598
    Location:
    Ilfracombe, Devon
    there is the plotter software driver disc(ME) though I believe XP drivers are available. Then there is the signlab software on 6 floppies, signlab want £300 to upgrade to XP so I'll have to source an ME system disk that includes scanreg and chkdsk. I don't think I can do that from my XP or win 7 computers as the dos utilities will be different. Ah well more messing about before I can start producing new signage.
     
  15. TheBig1

    TheBig1 Funster Life Member

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    7,205
    Likes Received:
    9,587
    Location:
    Dorset
    just checked online and there is a pirated version for win7 you could use
     
  16. Wildman

    Wildman Read Only Funster

    Joined:
    May 30, 2008
    Messages:
    15,458
    Likes Received:
    8,598
    Location:
    Ilfracombe, Devon
    I have full original versions of xp, win7 and probably most of the earlier ones but now find for some reason I cannot format a floppy disk let alone make a system disk. It is beginning to look like an end of the pier jobbie
     
  17. TheBig1

    TheBig1 Funster Life Member

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    7,205
    Likes Received:
    9,587
    Location:
    Dorset
    when i said for win7, i meant the signlab software
     
    • Like Like x 1
  18. Wildman

    Wildman Read Only Funster

    Joined:
    May 30, 2008
    Messages:
    15,458
    Likes Received:
    8,598
    Location:
    Ilfracombe, Devon
    aha many thanks trouble is they need a dongle and it is different for each version plus the desktop that has all of the required ports is only xp. can you pm me a link please be good to try at least
     
  19. Leftlegger

    Leftlegger Funster

    Joined:
    Sep 29, 2012
    Messages:
    418
    Likes Received:
    400
    Location:
    N.somerset
    this sounds like a corrupt ntldr file and you may well need the admin password if you want to copy a good one across using the cd to boot into the recovery console.long time since I had to do it but you can create a boot floppy by formatting a floppy and using known good files 0f boot.ini ntldr.com sys.ini etc .
    To make it easy there was a boot disk site I used to use for making various dos boot disks,try this site:
    http://www.allbootdisks.com/download/me.html
     
    • Like Like x 1
  20. Leftlegger

    Leftlegger Funster

    Joined:
    Sep 29, 2012
    Messages:
    418
    Likes Received:
    400
    Location:
    N.somerset
    • Like Like x 1
Loading...

Share This Page