Fuse Size Advice Please!

Discussion in 'The Beginner' started by oldflemo, Jun 15, 2015.

  1. oldflemo

    oldflemo Funster

    Joined:
    May 7, 2013
    Messages:
    2,165
    Likes Received:
    634
    Location:
    Redcar- N.Yorkshire
    Can I pleased be advised what size of in line fuse should I use for "Leader Jim's Battery Master" device?
    Thanks again in advance
    Ian
     
  2. Techno

    Techno Funster Life Member

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Messages:
    13,859
    Likes Received:
    14,509
    Location:
    Leeds the one up North
    No fuses
    Eddies device is current limiting with it's own protection and self resetting.
     
  3. oldflemo

    oldflemo Funster

    Joined:
    May 7, 2013
    Messages:
    2,165
    Likes Received:
    634
    Location:
    Redcar- N.Yorkshire
    Really!-Thank you Techno
    Ian
     
  4. Techno

    Techno Funster Life Member

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Messages:
    13,859
    Likes Received:
    14,509
    Location:
    Leeds the one up North
    • Like Like x 1
  5. eddievanbitz

    eddievanbitz Trader - Funster

    Joined:
    Oct 4, 2007
    Messages:
    3,554
    Likes Received:
    11,101
    Location:
    Taunton Somerset
    Yes you can short the Battery Master out and it will simply turn its self off. If your going to extend the wires, good practice would be to fuse the run.

    Best to connect at the split charge relay or housing unit though so no need for additional fusing as the wires would already be fused.
     
    • Like Like x 1
  6. oldflemo

    oldflemo Funster

    Joined:
    May 7, 2013
    Messages:
    2,165
    Likes Received:
    634
    Location:
    Redcar- N.Yorkshire
    Thank you Eddievanbitz. I am in the process of installing solar and have in fact extended the wires from the battery master located under my seat to the cab battery. On reflection I should have supplied this information in my original post (so apologies Techno for this oversight).I plan to connect the positive wire directly to the cab battery as I don't have the knowledge to connect to the relay.
    Thank you again Eddievan bitz and Techno
     
  7. Techno

    Techno Funster Life Member

    Joined:
    Jul 28, 2010
    Messages:
    13,859
    Likes Received:
    14,509
    Location:
    Leeds the one up North
    So fuse size then. The unit only transfers 1.1amp so 3amp is plenty
     
  8. oldflemo

    oldflemo Funster

    Joined:
    May 7, 2013
    Messages:
    2,165
    Likes Received:
    634
    Location:
    Redcar- N.Yorkshire
    Thank you Techno -I'll try to be much more specific and detailed should I ask for any more advice-which given my past record will be very likely indeed.
    Thanks again Ian
     
  9. eddievanbitz

    eddievanbitz Trader - Funster

    Joined:
    Oct 4, 2007
    Messages:
    3,554
    Likes Received:
    11,101
    Location:
    Taunton Somerset
    :LOL: Good point :LOL:
     
Loading...

Share This Page