Electric Socket Problem ....help please

Discussion in 'Tech/Mech General' started by Bulawayo Lass, Jul 25, 2014.

  1. Bulawayo Lass

    Bulawayo Lass

    Joined:
    Apr 29, 2014
    Messages:
    255
    Likes Received:
    325
    Location:
    Mud Island, nr Mudchester
    Electrical problem any hints to help please :-(
    Am at July braai on EHU. We had a couple of sudden EHU off when some one disconnected the supply (tripped over the cable)
    The fridge is working fine on EHU
    None of the sockets working EHU
    Cooker sparker working fine on EHU
    Sockets all work when inverter on
    All 3 main fuses on box up
    The little square what l call car fuses on the main box none say 240 on them all 10 or 12 volt
    Is Autotrail Cheyene 696g 2007 model
    Hints on where to start checking please
     
  2. Barclaybasher

    Barclaybasher Funster

    Joined:
    Apr 13, 2012
    Messages:
    2,447
    Likes Received:
    7,090
    Location:
    Derby
    Not sure why only the sockets are not working.

    Whenever something goes wrong I always go to the last thing that happened - somebody tripped over your hook up cable.

    Could the cable or connections be damaged?

    Try unplugging/ plugging back in both ends of cable

    Try a different supply socket

    Try another EHU lead (borrow one) - one that you know is working

    Sorry can't be more help

    Vic
     
  3. Bulawayo Lass

    Bulawayo Lass

    Joined:
    Apr 29, 2014
    Messages:
    255
    Likes Received:
    325
    Location:
    Mud Island, nr Mudchester
    Will do vic but even so not sure why fridge is still working on ehu if it is those.

    Another thing on electrical side of the cooker the orange light has very faint glow if l turn the cooker (electric) on it goes off
     
  4. Barclaybasher

    Barclaybasher Funster

    Joined:
    Apr 13, 2012
    Messages:
    2,447
    Likes Received:
    7,090
    Location:
    Derby
    Fridge might have switched automatically to gas or 12v
     
  5. Barclaybasher

    Barclaybasher Funster

    Joined:
    Apr 13, 2012
    Messages:
    2,447
    Likes Received:
    7,090
    Location:
    Derby
    Still think its the cable - or supply - could that have tripped?
     
  6. Bulawayo Lass

    Bulawayo Lass

    Joined:
    Apr 29, 2014
    Messages:
    255
    Likes Received:
    325
    Location:
    Mud Island, nr Mudchester
    Ta will check when all up so l can mess around with cables :)
     
  7. PP Bear

    PP Bear Funster Life Member

    Joined:
    Apr 5, 2013
    Messages:
    2,082
    Likes Received:
    6,035
    Location:
    UK
    I'm with Burstner on this one. If all the mains relays are up but no sockets are working, then the fridge has switched over to keep working and you're not getting any power into the van.

    Did you try the RCB and see if it trips all the breakers out? If it doesn't, defo no power. Should imagine that it would take quite a tug to pull an EHU cable out of its socket, think I'd be looking to see if any wires were pulled at all.

    Remember to disconnect from the mains before looking at anything electrical :)
     
    • Like Like x 1
  8. DavidG58

    DavidG58 Funster

    Joined:
    Feb 24, 2013
    Messages:
    6,277
    Likes Received:
    12,107
    Location:
    Bolsover, Derbyshire
    I agree with above, either the RCB inside the van has tripped or the trip at the post

    If not then the cable is most likely

    Another clue might be to check the battery voltage, if on hook up this will up over 13V if not charging will probably be 12.5 or lower (presumes you do not have a solar panel of course)

    Don't know your controller, ours has a symbol to confirm hook up is live, some have a light
     
  9. Bulawayo Lass

    Bulawayo Lass

    Joined:
    Apr 29, 2014
    Messages:
    255
    Likes Received:
    325
    Location:
    Mud Island, nr Mudchester
    Update thanks for all problem solved 2 of us have managed a seperate run with 3 leads to a bollard and everything works so was low voltage...many thanks for the help :)
     
  10. MikeD

    MikeD Funster

    Joined:
    Dec 21, 2011
    Messages:
    1,976
    Likes Received:
    1,759
    Location:
    London
    Have a look at the control panel (above the door on my tracker) and if you have 240v in the van it should say "on or AC"

    If that is missing then I suspect you have a damaged cable.
     
  11. Wildman

    Wildman Read Only Funster

    Joined:
    May 30, 2008
    Messages:
    15,458
    Likes Received:
    8,598
    Location:
    Ilfracombe, Devon
    check the connections at each end of your EHU cable if they are fine then the cable itself is broken someplace and maybe still touching a strand or two. A cable tracker will find the break and then the cable could be shortened to that point.
    you might even be able to feel a warm spot along the cable. He who tripped should buy a new cable for you.
     
Loading...

Share This Page