coordinates

Discussion in 'Motorhome Chat' started by chaser, Sep 14, 2014.

  1. chaser

    chaser Funster

    Joined:
    Feb 16, 2013
    Messages:
    7,141
    Likes Received:
    7,750
    Location:
    uttoxeter
    is there two ways of entering them, we have been using them this week but sometimes they're spot on,others they are about 20 km to the west of where it should be. Same at pt grimaud yesterday,it said we had 20k to go when we here btw ,we are putting the right numbers in
     
  2. Theonlysue

    Theonlysue Funster Life Member

    Joined:
    Sep 14, 2009
    Messages:
    2,955
    Likes Received:
    2,830
    Location:
    Essex
    On my tom tom there are 3 ways of entering,
    Degrees,
    degrees and minutes,
    degrees minutes and seconds.
    You can select which way you want.
    I had the same problem when I started using coordinates.
    Good luck :)
     
    • Like Like x 1
  3. scotjimland

    scotjimland Funster Life Member

    Joined:
    Jul 25, 2007
    Messages:
    28,934
    Likes Received:
    25,574
    Location:
    .
    There are (at least) three different notions for GPS

    I find the simplest and easiest to enter into the sat nav (least likely to get wrong) is decimals.. eg.. 65.5375
     
    • Like Like x 3
  4. chaser

    chaser Funster

    Joined:
    Feb 16, 2013
    Messages:
    7,141
    Likes Received:
    7,750
    Location:
    uttoxeter
    t
    that's what I do,on France passion perfect, acsi , miles away. Do us a favour and try this will you please. N 43.1652 e 6.3457 . Is that p grimaud on yours
     
  5. lunarman

    lunarman Funster

    Joined:
    Sep 23, 2008
    Messages:
    1,456
    Likes Received:
    872
    Location:
    South Glos
    Gives me route du baguier, bormes-les-mimosas on my Chinese satnav. Not port grimaud.
     
    • Like Like x 1
  6. chaser

    chaser Funster

    Joined:
    Feb 16, 2013
    Messages:
    7,141
    Likes Received:
    7,750
    Location:
    uttoxeter
    Thanks for that , so what's wrong,it also says the site we are on now is 20 k away, tried it on google and get the same, does anyone else use acsi coords
     
  7. chaser

    chaser Funster

    Joined:
    Feb 16, 2013
    Messages:
    7,141
    Likes Received:
    7,750
    Location:
    uttoxeter
    strange thing is they both show more or less the same distance wrong to the west
     
  8. scotjimland

    scotjimland Funster Life Member

    Joined:
    Jul 25, 2007
    Messages:
    28,934
    Likes Received:
    25,574
    Location:
    .
    I tried that on Google maps and it's miles away.. :eek:

    This is Port Grimaud , lifted from Google map

    43.2738,6.576855
     
  9. lunarman

    lunarman Funster

    Joined:
    Sep 23, 2008
    Messages:
    1,456
    Likes Received:
    872
    Location:
    South Glos
    In ACSI app the coordinates for camping les prairies are in the day mm ss format n43 16' 51" e6 34' 56" which is correct in my sat Nav. The ACSI book is in the van so can't see what is in the printed version.
     
  10. chaser

    chaser Funster

    Joined:
    Feb 16, 2013
    Messages:
    7,141
    Likes Received:
    7,750
    Location:
    uttoxeter
    bugging me now, tried some more andthey are wrong as well,I must be doing something wrong but what!! Can anyone who uses the acsi book put me straight. Please
     
  11. chaser

    chaser Funster

    Joined:
    Feb 16, 2013
    Messages:
    7,141
    Likes Received:
    7,750
    Location:
    uttoxeter
    yes but when you tried it in your satnav it was in the same place that iget not p grimaud
     
  12. JohnH

    JohnH Funster

    Joined:
    Jan 5, 2009
    Messages:
    345
    Likes Received:
    893
    Location:
    Southport

    The Acsi book uses degrees, minutes and seconds. If I select the incorrect option on the Garmin I would end up a few kilometres out.
     
  13. MikeandCarolyn

    MikeandCarolyn Read Only Funster

    Joined:
    Mar 18, 2008
    Messages:
    2,171
    Likes Received:
    1,463
    Location:
    Worle,North Somerset
    We use Garmin as well-it gives 3 Format options for entering co-ords,so,you need to select the one which matches the book you are using.
    I've had probs in past when switching from Aires Book to ACSI as they use different formats.
     
  14. lunarman

    lunarman Funster

    Joined:
    Sep 23, 2008
    Messages:
    1,456
    Likes Received:
    872
    Location:
    South Glos
    Just tried you coordinates as dd mm ss and it give the camping site a few yards from the app coordinates.
    So I think you are using the wrong input.
     
  15. BreweryDave

    BreweryDave Funster Life Member

    Joined:
    Aug 10, 2011
    Messages:
    1,570
    Likes Received:
    3,637
    Location:
    Torre Del Mar - Malaga
    Make sure you input the easting or westing in correctly by changing E or W on the input screen - have made that mistake before and took me ages to realise why!!!
     
  16. chaser

    chaser Funster

    Joined:
    Feb 16, 2013
    Messages:
    7,141
    Likes Received:
    7,750
    Location:
    uttoxeter
    so there is two roads of putting them in
     
  17. chaser

    chaser Funster

    Joined:
    Feb 16, 2013
    Messages:
    7,141
    Likes Received:
    7,750
    Location:
    uttoxeter
    thanks that's the answer then,there is two roads, I have been using alltheaires and France passion no problem, straight to the gate but this acsi was doing my head in trying all things,so I have to put all the commas and things in do I.
     
  18. DavidG58

    DavidG58 Funster

    Joined:
    Feb 24, 2013
    Messages:
    6,289
    Likes Received:
    12,178
    Location:
    Bolsover, Derbyshire

    I have similar issues having only just started using coordinates, but I think I can see what you might be doing, whatever answer we get to this will help me as well:D

    Looking at the above posts, I think you have entered the coordinates as though they are decimal, but you have actually copied the degrees hours mins numbers, I don't think it is this simple, more conversion might be needed

    But I could be wrong (y)
     
    • Like Like x 1
  19. chaser

    chaser Funster

    Joined:
    Feb 16, 2013
    Messages:
    7,141
    Likes Received:
    7,750
    Location:
    uttoxeter
    no icant get it to work,its showing further away than ever, I might add, I am using a Nokia windows phone with Nokia maps not a dedicated satnav, never failed before but looks as if acsi has done it in
     
  20. makems

    makems Funster Life Member

    Joined:
    Sep 23, 2011
    Messages:
    2,616
    Likes Received:
    10,678
    Location:
    Ingleby Barwick,,Teesside
    On a Garmin you have to select the format BEFORE you enter the coordinates. As someone above has mentioned ACSI is Degrees.minutes.seconds. Choose this format and then enter the coordinates from the book.
    It's a bit of a pain to have to keep changing formats especially when you are using multiple guide books which have decided in their wisdom to use differing formats.
     

Share This Page