charging up

Discussion in 'The Beginner' started by stevew451, Sep 26, 2009.

  1. stevew451

    stevew451 Read Only Funster

    Joined:
    Sep 19, 2009
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Location:
    county durham
    having just purchased the MH need to charge the leisure batt hooked up onto wall socket nothing no lights no power to fridge what could be wrong
     
  2. johnsandywhite

    johnsandywhite Read Only Funster

    Joined:
    Jul 29, 2007
    Messages:
    2,348
    Likes Received:
    15
    Location:
    Doncaster/Spain
    :Smile: Hi Steve. There should be a switch somewhere with a meter. You should be able to switch middle/up/down. Middle for off, Down for House battery and Up for Motor battery. The House and Motor batteries could be the other way round. No lights? Switch will MOST likely be in the middle (OFF) position. :thumb:
     
  3. pappajohn

    pappajohn Funster Life Member

    Joined:
    Aug 26, 2007
    Messages:
    29,441
    Likes Received:
    16,867
    Location:
    YO11 2BD
    hi steve and welcome.

    johns right about the panel switch BUT as you have no power at all then find the 230v mains fuse box, the one with the circuit breakers in, and check the main switch is turned on.

    if it is you will need a multi meter to check volts at different locations along the way.

     
  4. stevew451

    stevew451 Read Only Funster

    Joined:
    Sep 19, 2009
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Location:
    county durham
    there is no middle setting just leisure and car mains fuse system are all on not in trip position
     
  5. pappajohn

    pappajohn Funster Life Member

    Joined:
    Aug 26, 2007
    Messages:
    29,441
    Likes Received:
    16,867
    Location:
    YO11 2BD
    is the charger turned on?
    there should be a switch somewhere on the charger.
    if the battery is fully discharged you wont have any 12v if the chargers off.
    if the battery is fully discharged its more than likely knackered anyway.

    that wont affect the fridge 230v operation though.

    have you checked there is power at the vans mains fuse box.
    could be a break in the hookup lead.
    simply press the main switch trip test button...if it trips theres power there.
     
  6. haganap

    haganap Funster Life Member

    Joined:
    Dec 5, 2007
    Messages:
    11,065
    Likes Received:
    13,672
    Location:
    Heavan
    mine is fused as well in the main fuse box. Have a check of you fuses.
     
  7. peter marshall

    peter marshall

    Joined:
    Mar 5, 2009
    Messages:
    2,702
    Likes Received:
    1,701
    Location:
    Cleveleys,Lancashire
    :thumb:Hi Steve
    I had a blown fuse on the leisure battery it was a 20amp worth a quick look as I had nothing working. Pete and welcome to the site there will be an answer on here somewhere:thumb:
     
  8. stevew451

    stevew451 Read Only Funster

    Joined:
    Sep 19, 2009
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Location:
    county durham
    thanks every one sure there is an easy answer to this have a mate who worked for elddis will see him first let you know how i get on have fun
     
  9. davejen

    davejen Funster

    Joined:
    Aug 21, 2008
    Messages:
    1,244
    Likes Received:
    688
    Location:
    Kirkpatrick Fleming Dumfries
    Hi, Steve welcome to the site. Are you sure the 240 supply is on? Just a thought!
    Cheers, Dave:thumb:
     
  10. stevew451

    stevew451 Read Only Funster

    Joined:
    Sep 19, 2009
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Location:
    county durham
    hi will try putting the 3 pin 10 amp adaptor onto the MH socket first to see if hook up lead is shot the 240 trip switch did pop when i pressed the trip button so check the battery out as well
     
  11. stevew451

    stevew451 Read Only Funster

    Joined:
    Sep 19, 2009
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Location:
    county durham
    May have discovered the problem the zig unit is an old CP V3 which may not have an internal charger vus will only charge when running and not on hook up is this true ??
     
  12. haganap

    haganap Funster Life Member

    Joined:
    Dec 5, 2007
    Messages:
    11,065
    Likes Received:
    13,672
    Location:
    Heavan
    Well that would be a bit strange and something I have not come accross before. Why though would you have no power in the van if this was the case? surely it would be running straight off the mains?
     
  13. stevew451

    stevew451 Read Only Funster

    Joined:
    Sep 19, 2009
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Location:
    county durham
    checked with zig it has no charger will get checked out by sparky loks like an upgrade is on tghe way so which zig unit ??
     
Loading...

Share This Page