Battery

Discussion in 'Solar Power' started by elamessa, Oct 8, 2011.

  1. elamessa

    elamessa Funster

    Joined:
    May 20, 2009
    Messages:
    490
    Likes Received:
    469
    Location:
    Haute Vienne, France
    I have a 75W solar panel which came with the van and would like to know what is the biggest battery in AH that it could handle. At the moment i have a Varta Battery code no 957052000 E33t 12v 75Ah(5h) 90Ah(20h) which i think is loosing charge and would like to replace with something bigger.

    Thanks for your help.
    Steve
     
  2. Geo

    Geo Trader - Funster

    Joined:
    Jul 29, 2007
    Messages:
    9,546
    Likes Received:
    5,596
    Location:
    Mansfield,Notts
    The panel itself will work with any size battery, it has a certain amount of flow and thats yer limit
    it will charge, albeit slightly slower say a 115 amp battery:thumb: or two even slower
    that size panel on its own will rarly put back quickly what you take out, so even with your 75 amp battery its a slow refill process
    Geo
    Forgot to add you will be better off with a bigger battery and no worse off charging wise
    even a dripping tap will fill a lake given time
     
  3. elamessa

    elamessa Funster

    Joined:
    May 20, 2009
    Messages:
    490
    Likes Received:
    469
    Location:
    Haute Vienne, France
    Thanks Geo for your help.

    Would the controller between the Solar Panel and the battery need changing also?

    Steve
     
  4. Geo

    Geo Trader - Funster

    Joined:
    Jul 29, 2007
    Messages:
    9,546
    Likes Received:
    5,596
    Location:
    Mansfield,Notts
    You don't say what controller you have
    I assume its suitable, working now and matched to the panel, changing battery size wont affect it any:thumb:
     
  5. pappajohn

    pappajohn Funster Life Member

    Joined:
    Aug 26, 2007
    Messages:
    29,478
    Likes Received:
    16,966
    Location:
    YO11 2BD
    in a perfect world your panel will produce around 6amps...in reality it will be nearer to 4amps at best..... and most controllers are 10amp minimum you wont need to change it.
     
Loading...

Share This Page