2003 Ducato 2.8 Electrical Problem

Discussion in 'Tech/Mech General' started by Forester, Jun 13, 2014.

  1. Forester

    Forester Funster

    Joined:
    May 21, 2012
    Messages:
    159
    Likes Received:
    175
    Location:
    forest of dean
    Can anyone offer some advice. Swapping headlights for continental ones this afternoon and I have shorted / screwed something up. I no longer have indicators or hazards. When I turn the ignition on fuel guage and temperature guages shoot left ie to empty/cold then return to normal. Dash shows "batt" message initially then clears, van starts and all other lights seem to work. Fuse for direction indicators seems ok?
    Ideas?
    Thanks
    Peter
     
  2. pappajohn

    pappajohn Funster Life Member

    Joined:
    Aug 26, 2007
    Messages:
    29,441
    Likes Received:
    16,867
    Location:
    YO11 2BD
    could have damaged/shorted the CANBUS system.

    just pray you havent :Eeek:
     
  3. TheBig1

    TheBig1 Funster Life Member

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    7,199
    Likes Received:
    9,581
    Location:
    Dorset
    2003 is pre canbus though isn't it?

    all too easy to disturb old wiring an damage a connection. probably an earth connection near one of the light clusters has been disturbed. may take a bit of finding
     
  4. pappajohn

    pappajohn Funster Life Member

    Joined:
    Aug 26, 2007
    Messages:
    29,441
    Likes Received:
    16,867
    Location:
    YO11 2BD
    quite possibly, just a passing thought. :RollEyes:
     
  5. ShiftZZ

    ShiftZZ Funster Life Member

    Joined:
    Feb 19, 2008
    Messages:
    19,821
    Likes Received:
    35,861
    Location:
    Leicestershire
    Nope mine is 2003 and CANBUS, (remember my temp gauge issues)
     
  6. TheBig1

    TheBig1 Funster Life Member

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    7,199
    Likes Received:
    9,581
    Location:
    Dorset
    that would be an ecu fault, not canbus, surely as the x250 was as far as i know the first canbus model. so after 2006 basically:thumb:
     
  7. ShiftZZ

    ShiftZZ Funster Life Member

    Joined:
    Feb 19, 2008
    Messages:
    19,821
    Likes Received:
    35,861
    Location:
    Leicestershire

    Not being a techie I was under the impression that it was a canbus system, I stand corrected,
     
  8. Forester

    Forester Funster

    Joined:
    May 21, 2012
    Messages:
    159
    Likes Received:
    175
    Location:
    forest of dean
    Thanks for the comments. I have now sorted the problem as simply as replacing a fuse although identifying the fuse was a challenge and it was 7.5 amp should have been 10. This did not help! Strange things tho all dials on dash went reverse when first turned on. Clock zeroed itself . Very odd but all seems to be sorted now..
     
    • Like Like x 1
  9. TheBig1

    TheBig1 Funster Life Member

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    7,199
    Likes Received:
    9,581
    Location:
    Dorset
    pleased to hear its sorted:thumb:
    a floating earth will cause all sorts of weird things to happen as circuits like gauges and clocks need to have a fixed point to reference from. the circuit with the blown fuse was likely to be wired in such a way that it gave a reference voltage to the display binnacle through the lighting circuit. remember, switching on the lights also lights up the dashboard. and not all circuits are positive triggered or indeed fused on the positive feed
     
  10. CHUBBY

    CHUBBY Read Only Funster

    Joined:
    Mar 20, 2016
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Location:
    Southampton
    Hi Peter just had same fault with my 53 Ducato 2.8 Utd yesterday and cut short my hols in Devon to limp home,could you possibly tell me where the mystical fuse was that caused the problems...I,m a newbie first post so hope this I'm many thanks Brian
     
  11. Dave and Ginny

    Dave and Ginny Funster

    Joined:
    Jan 31, 2013
    Messages:
    1,334
    Likes Received:
    1,486
    Location:
    Nottingham
    It's possibly not related in the slightest, but my throttle revs problem last year on my 2002 2.8 jtd was all down to dirty/corrosion/damp connections on ECU.
     
  12. CHUBBY

    CHUBBY Read Only Funster

    Joined:
    Mar 20, 2016
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Location:
    Southampton
    Thanks Dave and ginny I did check that yesterday and all other connections ,but I was away in Devon with very limited toolkit and due to go further west but bottled it and headed home,I have exactly the faults listed by forester so I reckon must be the same fault,I checked all fuses but obviously I,m missing something.in a bit of a panic yesterday to get off one site and head off to next..less haste I guess .hope forester is still a member and can help
     
  13. Leftlegger

    Leftlegger Funster

    Joined:
    Sep 29, 2012
    Messages:
    418
    Likes Received:
    400
    Location:
    N.somerset
  14. CHUBBY

    CHUBBY Read Only Funster

    Joined:
    Mar 20, 2016
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Location:
    Southampton
    Thank you leftlegger did a quick check yesterday but hoping to get back to van(now back in storage) tomorrow morning and do further checks
     
  15. CHUBBY

    CHUBBY Read Only Funster

    Joined:
    Mar 20, 2016
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Location:
    Southampton
     
  16. CHUBBY

    CHUBBY Read Only Funster

    Joined:
    Mar 20, 2016
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Location:
    Southampton
    Sorry pressed wrong button,newbie error ha ha
     
Loading...

Share This Page